
Vrachtverkeer worstelt met gladheid
De gladheid heeft zaterdagochtend ruim 300 ongelukken veroorzaakt op de Nederlandse wegen. In een groot aantal gevallen waren ook vrachtwagens betrokken.
Op de A1 bij Holten kwam een trekker oplegger combinatie in de middenberm terecht. Via de vangrail is deze tot stilstand gekomen. Op de A59 bij Made schaarde een vrachtwagen, waarna hij kantelde. Ook in het noorden raakten vrachtwagens van de weg, zoals op de N321 richting Leeuwarden.
Niet professioneel
De VID spreekt van een opvallend hoge betrokkenheid van vrachtwagens. Op de website van de NOS is een reactie van Patrick Potgraven, perscontact van de VID, te lezen. Hij twijfelt daarbij aan de professionaliteit van vrachtwagenbestuurders. “Je verwacht van iemand die voor zijn beroep rijdt, dat hij beter weet wat hij doet dan een niet-professionele bestuurder. Als er dan toch zoveel vrachtwagens van de weg raken, dan is die professionaliteit wat mij betreft ver te zoeken”. Vervolgens gaat Potgraven nog een stapje verder. Volgens hem zouden wegbeheerders moeten overwegen om te stoppen met strooien. “Dan is het gewoon voor iedereen duidelijk dat je niet de weg op moet. Door te strooien creëer je een soort schijnveiligheid”.
Ongepaste reactie
Wat Truckstar betreft, is zo’n reactie ronduit ongepast. Van chauffeurs wordt verlangd dat zij de weg op gaan, hoe beroerd de omstandigheden ook zijn. Waar veel automobilisten bij gladheid besluiten thuis te blijven, zit dat er voor onze beroepsgroep niet in. Bovendien zijn vrachtwagens vaak al op pad voordat het strooizout fatsoenlijk is ingereden, als er überhaupt al gestrooid is. Jammer dat juist de spreekbuis van de Verkeers Informatie Dienst nu de nuance mist om de zaken in het juiste perspectief te plaatsen.
Foto: ook op de A58 schaarde vanochtend een trekker-oplegger (foto van Jack Brekelmans).