Aanhoudingen bij CBR
| 12:13 | Truckstar Redactie

Aanhoudingen bij CBR

Bij het CBR in Haarlem zijn afgelopen vrijdag vijf personen aangehouden.

Vier van de vijf verdachten waren kandidaten voor het theorie-examen. De vijfde aanhouding betreft een persoon die vanuit een geparkeerde auto voor het CBR met zendertjes de antwoorden op de examenvragen aan de kandidaten wilde doorspelen. Volgens de politie viel het medewerkers op dat dezelfde auto vorige week ook al voor het pand van het CBR stond geparkeerd. Het gaat om 22- en 50-jarige Amsterdammers, een 40-jarige vrouw uit Almere, 28-jarige man uit Den Haag en 47-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats.

Intensieve bestrijding

Het CBR heeft de afgelopen jaren de strijd tegen fraude geïntensiveerd en dat leidde tot het betrappen van meer kandidaten. In de loop van dit jaar wordt bovendien het theorie-examen individueel afgenomen. Dat maakt spieken en onderling antwoorden doorgeven kansloos. Het CBR werkt nu al met camera’s en andere apparatuur om openstaande verbindingen (zoals een telefoon) op te sporen. Verder zijn de medewerkers getraind om onder andere lookalikes te herkennen: mensen die voor een ander examen doen.

Identiteitsbewijs

Eerder al werden er drie mannen uit Den Haag aangehouden op verdenking van grootschalige fraude bij het theoretisch examen. Belangrijk detail daarbij is dat een rijbewijs ook een geldig identiteitsbewijs is en als zodanig extra waardevol is als ”faciliteit voor criminele activiteiten”, zo verklaarde de politie eerder.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie