Alleen groei landbouw en zorg
| 11:10 | Truckstar Redactie

Alleen groei landbouw en zorg

Alleen de agrarische sector en de zorg zullen groeien in 2013. De overige sectoren, behalve de bouw, kruipen op uit het dal maar dit betekent nog geen echte groei.

Wat betreft de agrarische sector – belangrijke partner voor het wegtransport – die is in mindere mate afhankelijk van de conjunctuur. Boeren profiteren van hogere prijzen. Om de toelevering van bijvoorbeeld aardappels zeker te stellen sluiten patatfabrieken lange termijncontracten af waarbij zij recordprijzen betalen, zo schrijft TLN.

Bloemen en planten
De export van bloemen en planten kan dit jaar ook verder stijgen met twee procent tot circa 5,5 miljard euro. Rusland en Turkije zijn daarbij de belangrijkste groeimarkten. Het Nederlandse wegtransport zal daar deels van kunnen profiteren, net als de luchtvracht.

Zuid-Europa
De export van Nederlandse producten naar Zuid-Europa zal echter verder afnemen. De Franse economie zit momenteel in het slop en de economische situatie in landen als Spanje en Griekenland verbetert nog niet.

De export naar Duitsland en België zal dit jaar op peil blijven maar niet uitbundig groeien. De grootste kansen voor onze export liggen in 2013 buiten de Eurozone.

Ondernemersklimaat transport naar dieptepunt
Het ondernemersklimaat in de transportsector bereikte eind 2012 een dieptepunt, aldus TLN. Dat komt vooral vanwege de matige vooruitzichten van het volume in het wegvervoer. Dalende consumentenuitgaven in Nederland en de krimp in de bouwsector tikken hard door in het binnenlandtransport.

Daarnaast daalt het internationale marktaandeel en dat is zorgelijk.     

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie