Bulgaren blokkeren wederom grens met Turkije
| 16:55 | Truckstar Redactie

Bulgaren blokkeren wederom grens met Turkije

Transportconflict duurt voort

Wederom gedoe aan de Turks-Bulgaarse grens. Vorige week schreven we al over Bulgaarse trucks die de grens met Turkije blokkeerden vanwege restricties die Turkije oplegt.

Gisteren en vandaag waren de belangrijkste grensposten tussen de twee landen bij Kapitan Andreevo en Lesovo wederom toneel van blokkades van boze Bulgaarse chauffeurs. Een lange file van 10 kilometer bij de grensovergang Kapitan Andreevo, en 5 kilometer bij het meer noordelijk gelegen Lesovo is het gevolg volgens Bulgaarse en Turkse bronnen. 
Ook zouden er inmiddels aan de Turkse zijde opstoppingen zijn ontstaan. 

De Bulgaarse chauffeurs zijn nog steeds boos vanwege de lange controles en de extra eisen die de Turkse douane uitvoert op Bulgaarse trucks. Turkije stelde de strengere controles en eisen in april in nadat bekend werd dat Bulgaarse trucks ruim vier keer zoveel exportvrachten uitvoeren vanuit Turkije als transportbedrijven uit het land zelf. 

De Bulgaren zijn niet blij met deze extra controles. “We willen gelijke behandeling, net als andere transportbedrijven uit andere landen”, meldt eigenaar van een Bulgaars transportbedrijf Petko Angelov aan een Bulgaars persbureau. 

Hij gaat verder: “We blijven protesteren totdat de situatie in Turkije verandert en Turkije de internationale regels voor wegverkeer in acht neemt en stopt met het dwarszitten van Bulgaarse chauffeurs.”

De Turken hebben een andere kijk op de zaak. Volgens hen worden de Bulgaarse trucks strenger gecontroleerd omdat ze vaak verkeerde of verlopen documenten bij zich hebben. 

Het Bulgaarse ministerie van Transport heeft vanwege onvrede bij de chauffeurs een officiele klacht ingediend bij de Europese Commissie. Daarnaast is er overleg tussen de Turkse transportminister Binali Yildirim, en zijn Bulgaarse evenknie Kristian Krastev.

2 Reacties
  1. Wat de Turken doe zal in dit land ook eens moet gebeuren door de politiek. Gewoon je eigen markt beschermen! Inplaats va een ja kinker te zijn voor Europa!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie