Controle langs gehele Duitse grens
| 16:16 | Truckstar Redactie

Controle langs gehele Duitse grens

Op donderdagavond 14 november werd een omvangrijke verkeerscontrole gehouden aan weerszijden van de gehele Nederlands-Duitse grens.

Van Bad Nieuweschans tot Aken werd gedurende een periode van acht uur – tussen 16:00 en 24:00 uur – gecontroleerd door verschillende Nederlandse en Duitse opsporingsdiensten.

In totaal werden 4.081 voertuigen en 5.107 personen gecontroleerd. Daarbij kwamen talloze duistere praktijken en personen boven water.

Vrachtwagen-overtredingen

Maar ook onder de vrachtwagens werden de nodige overtredingen geconstateerd. Op autobahn 30 werd drie keer proces-verbaal opgemaakt wegens illegale afvaltransporten. De vrachtwagens werden naar Nederland teruggestuurd.

Bij vijf vrachtwagens bleken de vergunningen niet in orde te zijn. Een bestuurder van een Nederlandse vrachtwagen had veertien dagen zonder bestuurderskaart in zijn digitale tachograaf gereden. Hij kreeg een boete van 4.200 euro.

Een vrachtwagen was zwaarder dan vijftig ton terwijl in Duitsland maximaal veertig ton is toegestaan.

Aan de andere kant van de grens op de A1 bleek bij één vrachtwagen de vergunning niet in orde te zijn. Wegens illegale afvaltransporten werd één keer proces-verbaal opgemaakt. In een vrachtwagen werd een partij wijn aangetroffen zonder dat de bestuurder in het bezit was van benodigde, geldige douanedocumenten.

Verblijfspapieren en openstaande boetes

Verder werden er verschillende Oost-Europese mensen zonder de juiste verblijfspapieren aangetroffen, waaronder drie Roemenen op een passagiersschip op de Rijn bij Nijmegen. Zij waren werkzaam op het schip. De eigenaar van het schip kreeg een boete van drie keer 12.000 euro opgelegd.

Twaalf personen bleken nog boetes te hebben openstaan en moesten die ter plaatse betalen. In totaal werd ruim 6.000 euro geïncasseerd. De belastingdienst nam 44 voertuigen in beslag en incasseerde van 48 personen in totaal ruim 39.000 euro. Verder liepen enkele gezochte criminelen tegen de lamp.

Talloze verkeersovertredingen

Veertien bestuurders bleken te veel gedronken te hebben, één automobilist reed honderd kilometer per uur te hard en er werd een aanzienlijke hoeveelheid drugs geconfisceerd en enkele namaak-sweaters. Elf personen reden zonder geldig rijbewijs en er werd 505 keer proces-verbaal opgemaakt in het kader van de Wet Mulder (snelheidsovertredingen, technische staat van voertuigen, geen gordel, niet handsfree bellen, etc.). De hoogte van de geïnde boetes bedroeg 69.447,27 euro.

Aan de controle werkten ruim 300 Nederlandse politiemensen mee. Dit was personeel van de eenheden Noord-Nederland, Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid. Ook de Duitse Bundespolizei, de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse en Duitse Douane sloten zich bij deze Korridorfahndung aan. Ook de Poolse politie voerde controles uit. In totaal werden zo’n 1.000 opsporingsambtenaren ingezet.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie