De helft draagt gordel
| 11:28 | Truckstar Redactie

De helft draagt gordel

Slechts de helft van alle Europese beroepschauffeurs draagt de veiligheidsgordel.

Dat zegt Volvo Trucks op basis van een onderzoek en observaties van de Zweedse verkeersveiligheidsorganisatie NTF.

Het is vreemd dat de helft van alle chauffeurs de gordel niet draagt. In de meeste gevallen zijn beroepschauffeurs juist degenen die het goede voorbeeld geven, maar bij de gordel niet.

Overlevingskans verdubbelt

De overlevingskans bij een ernstig ongeval verdubbelt als de chauffeur zijn of haar gordel om heeft, zo blijkt uit een recent rapport van de World Health Organization getiteld: Global Status Report on Road Safety 2013.

Uit onderzoek van Volvo Trucks en uit Europees onderzoek komt dezelfde conclusie naar voren: “Tenminste vijftig procent van de vrachtwagenchauffeurs die omkomen in het verkeer, zou het hebben overleefd als hij een veiligheidsgordel had gedragen”, zegt Carl Johan Almqvist, Traffic & Product Safety Director Volvo Trucks.

Geen geloofwaardige excuses

De meeste chauffeurs hebben de veiligheidsgordel wel om in de personenauto. Veel chauffeurs voelen zich in de truck echter niet vrij, of vinden het simpelweg niet nodig. Bovendien werd de gordel in de truck relatief laat ingevoerd en verplicht gesteld.

Almqvist: “Met de wetenschap dat een veiligheidsgordel het verschil kan uitmaken tussen leven en dood, zijn dit niet echt geloofwaardige excuses. Als Volvo Trucks investeren we aanzienlijk in de ontwikkeling van systemen die een ongeval kunnen voorkomen, maar zo lang de menselijke factor zo’n grote rol blijft spelen, is het onmogelijk om verkeersongevallen helemaal uit te bannen. Ik wil daarom transportbedrijven en chauffeurs aanmoedigen om te doen wat zij kunnen om zo de veiligheid te verbeteren. Het meest eenvoudige van allemaal is natuurlijk om de veiligheidsgordel te gebruiken.”

In onderstaande video zie je wat er gebeurt met de dummy die geen gordel draagt – de passagier. Was dit een mens, dan zou die zeer waarschijnlijk dood zijn. De chauffeur – met gordel – zou het prima overleefd hebben.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie