Wat een sfeertje!
| 15:25 | Truckstar Redactie

Duitsers willen geen Deense LZV’s

De Denen willen graag met hun LZV’s Duitsland in. De Duitsers zijn weinig enthousiast.

Dit jaar ging op moeizame wijze de Duitse LZV-proef van start. Ook werd dit jaar vanuit Brussel duidelijk dat de EU de grensoverschrijdende inzet van LZV’s toestaat.

Alle reden dus voor de Denen om ook aan de Duitse LZV-proef mee te doen en Duitsland in te rijden, ook al geldt het onrealistische totaalgewicht van veertig ton, of 44 ton bij intermodale transporten.

Maar waar in Denemarken de LZV-proef een enorm succes is, en breed gedragen wordt, ontbreekt het enthousiasme in Duitsland vrijwel volledig. Dit tot teleurstelling van de Denen.

Transportondernemer Therkelsen
De Deense transportondernemer Mogens Therkelsen uit Padborg wil graag met vier LZV’s meedoen aan de Duitse LZV-proef en op efficiënte wijze levensmiddelen naar Duitsland rijden. Maar Therkelsen wordt in Duitsland van het kastje naar de muur gestuurd.  

“Dan zeggen ze dat ik me in Berlijn moet aanmelden, en hoor ik dat ik me bij een dienst in Bonn melden moet en word ik vervolgens weer naar Berlijn terug-verwezen”, aldus een verbolgen Therkelsen tegen een Duitse krant. Hij heeft nog altijd geen toestemming.

In Denemarken rijden inmiddels 400 LZV’s, maar daarvan mag geen enkele momenteel de Duitse grens over. Er is één Deens transportbedrijf uit Odense dat ooit een ontheffing heeft gekregen, maar daar wordt momenteel geen gebruik meer van gemaakt.  
Om het erger te maken heeft de huidige regering van de aan Denemarken grenzende deelstaat Sleeswijk-Holstein laten weten uit de Duitse LZV-proef te willen stappen.

Afkoppelen
Bovendien lijkt de Duitse verkeersminister Peter Ramsauer zich weinig aan te trekken van de EU-toestemming voor grensoverschrijdend LZV-verkeer. Volgens de minister moeten de Denen hun LZV’s voor de grens omkoppelen tot standaard vrachtwagens, dan de grens over, en daarna de boel weer aan elkaar knopen tot LZV. En dat is vreemd want volgens Ramsauer zijn de Denen gewoon welkom om mee te doen aan de Duitse LZV-proef.

Foto: Een LZV van Therkelsen onderweg in Denemarken.  

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie