Economie Europa wellicht uit dal
| 13:28 | Truckstar Redactie

Economie Europa wellicht uit dal

Goed nieuws voor het transport: de economie in Europa lijkt op te krabbelen uit het dal.

De economische activiteit in de Eurozone – de landen die de euro gebruiken – groeide licht in de maand juli. De verbetering is vooral te danken aan de industrie, waar de activiteiten voor het eerst in anderhalf jaar weer toenemen.

De groei is het sterkst in Duitsland. Daar trekt de binnenlandse vraag aan. Duitse fabrieken zien een veel sterkere vraag – vanaf juni al – dan verwacht.

Goed nieuws voor het wegtransport

Dat is goed nieuws voor het wegtransport, en ook het Nederlandse wegtransport. Als de industriële output omhoog gaat, valt er meer te vervoeren qua gereedproduct, halffabricaat en grondstoffen. Maar met een stijgende transportvraag zouden in theorie ook de transporttarieven weer omhoog moeten gaan.

In andere landen in de Eurozone, waar de nationale economieën minder flexibel zijn, gaat het echter nog niet zo goed. In Frankrijk, Italië Spanje en Griekenland krimpen de economieën nog altijd, hoewel die krimp nu minder sterk is dan eerder.

In Ierland en Nederland is vooral de export de positieve kracht, en dat geldt ook voor Italië.

Inkoopmanagers-index

Een andere belangrijke indicator dat de Europese economie er weer boven op lijkt te komen is de zogeheten ‘inkoopmanagars-index’. Die staat voor Nederland momenteel op 50,8. Een index van boven de 50 wordt gezien als positief. Als de inkoopmanagers negatieve verwachtingen hebben wat betreft economische groei, daalt de index tot waardes onder de 50.

In Nederland maakt één zwaluw echter nog geen zomer, aldus hoogleraar economie Frank den Butter tegen de Volkskrant: “Het is nog maar een klein verschil. Maar ik geloof wel in die inkopers. Zij zitten aan de voorkant van de conjunctuur.”

Toch gaat het in de bouw nog slecht en bovendien bezuinigt de Nederlandse overheid nog verder om de overheids-financiën op orde te krijgen. Een sterke opleving van diverse binnenlandse markten zal daarom nog even uitblijven.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie