Eerste nieuwe Actros rolt van band
| 16:12 | Truckstar Redactie

Eerste nieuwe Actros rolt van band

In de Mercedes-Benz-fabriek in Wörth is op 30 september de eerste nieuwe Actros van de band gerold, waarmee de serieproductie nu gestart is.

Voor Mercedes-Benz was dit zo’n bijzonder moment dat een grote groep gasten en journalisten uit heel Europa was uitgenodigd. Met een drums- en light-show kwam met veel spektakel de nieuwe Actros door een scherm heen gebroken.

Achter het stuur bleek niemand minder dan de topman van het gehele Daimler-concern te zitten, Dieter Zetsche. “Deze truck is voor ons op drie punten een sleutelproduct”, zei Zetsche, nadat het applaus afgelopen was.

Marktaandeel vergroten
“In de eerste plaats willen we met deze nieuwe Actros ons marktaandeel in Europa vergroten. En dat zullen we ook, aangezien de Actros de benchmark is waar andere merken zich aan spiegelen”, aldus een zeer overtuigde Zetsche.

Hij herinnerde het publiek nog even aan de resultaten van een test met een huidge generatie Actros en de nieuwe Actros in Euro 5- en Euro 6-uitvoering. Daarbij bleek de Euro 6-Actros nog altijd 4,5 procent zuiniger te lopen dan de huidige Euro 5-Actros.

Wereldwijde synergie
Zetsches tweede punt was dat met de nieuwe Actros de weg vrij is gemaakt voor het wereldwijd gebruiken van dezelfde onderdelen in verschillende trucks, en dan vooral in de aandrijflijn. In Amerika is Daimler bijvoorbeeld eigenaar van Freightliner, Western Star en motorenfabrikant Detroit Diesel. Met die laatste werd de nieuwe motorenserie voor de nieuwe Actros ontwikkeld.

Als derde punt noemde Zetsche de technologie van de nieuwe Actros, want ook dit is een punt waarop de verschillende merken met elkaar concurreren. Mercedes heeft het Fleetboard-systeem, dat transportbedrijven de kans geeft hun voertuigen op allerlei fronten, zoals verbruik en locatie, in de gaten te houden.

Zelfde productielijn
Interessant detail is overigens dat Mercedes de nieuwe Actros bouwt in Euro 5- en Euro 6-uitvoering, en dat ze op dezelfde productielijn gebouwd worden als de ‘oude’ Actros. Dit alles gebeurt in Wörth, in één van de grootste fabriekscomplexen van Europa. 

Foto: ‘Job no 1’, de eerste serie-geproduceerde Actros met Daimler-topman Dieter Zetsche die zijn speech geeft.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie