Etappe 13: Strijd voor velen nog niet gestreden
| 16:15 | Truckstar Redactie

Etappe 13: Strijd voor velen nog niet gestreden

De Rooy blijft jagen op podiumplek, Van den Brink verdedigt top tien klassering.

Normaal gesproken zijn de deelnemers in de Dakar-rally na de op één na laatste etappe vrij gerust. De slotetappe vormt vaak meer een formaliteit dan een echte wedstrijdetappe, maar dit jaar lijkt het er toch op aan te komen voor een aantal deelnemers.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Gerard de Rooy, die nog steeds uitkijkt naar een top 3 notering in het eindklassement. Vrijdag reed hij vrijwel foutloos, maar dat was niet genoeg om de zes minuten achterstand op Mardeev goed te maken.In de voorlaatste etappe, een stuk van ruim 400 kilometer tussen Copiapó en La Serena in Chili, maakte De Rooy al tijd goed op de Tsjech Kolomy. Hij finishte met de tweede tijd. Zo steeg hij een plekje, naar plaats vier. Maar hij verloor ook 2 minuten en 48 seconden op de Rus Karginov. 

De voorlaatste special was een mooie proef, vond De Rooy. “Maar niet moeilijk genoeg, helaas. In het eerste deel van de special was ik nog twintig seconden sneller en het tweede deel was gewoon heel snel. Het is simpel: Karginov moest het vandaag doen en hij heeft het gedaan. En ik heb niets verkeerd gedaan, dus hij heeft een perfecte dag gehad.”

De Rooy is vastbesloten alles op alles te zetten om die laatste vijf minuten goed te maken om nog derde te worden. “We hebben het roadbook bekeken en het wordt een tricky laatste special, waarop nog veel mogelijk is. Op snelheid is er weinig verschil, dus Kamaz moet fouten maken of pech krijgen. Maar ook dat kan. Wij gaan in ieder geval pushen en zorgen dat het niet aan ons ligt als het niet lukt.”

Van Eerd in top 10
Frits van Eerd heeft een nagenoeg perfecte dag achter de rug in de Dakar Rally. Ondanks een hevige aanval van buikloop, die hem dwong een overall te lenen van Erik van Loon, finishte Van Eerd als negende in de voorlaatste etappe, een stuk van 400 kilometer tussen Copiapó en La Serena in Chili. “Ik heb nog nooit zo fijn gereden.”

Dat ging sowieso niet zo gemakkelijk. In de proef kreeg Van Eerd een aanval van buikloop. Dat ging ten koste van zijn overall. “Het moest eruit, tot de laatste druppel. Ik zat in mijn T-shirt en mijn onderbroek in de cabine toen we op de neutralisatie Erik van Loon tegenkwamen. En die had nog een overall in de auto liggen. Vraag me niet waarom Erik rondrijdt met een racepak achterin, maar het kwam wel heel goed uit.”

XDakar teamgenoot Peter van den Bosch wil in de laatste etappe 28 seconden pakken. Die heeft hij nodig om de tiende plek van Mammoet Rallysportcoureur Martin van den Brink over te nemen. Van den Bosch had al de tiende plaats kunnen pakken, ware het niet dat hij door een navigatiefoutje tien minuten verloor. “Anders hadden we al negen en een halve minuut op Van den Brink gehad. Jammer.”

Klapbanden voor Mammoet Rallysport
Van den Brink, die na etappe 12 nog een kleine 25 minuten voorsprong had op Van den Bosch, werd in stage 13 geteisterd door een tweetal lekke banden. Daarmee komt de top tien klassering op losse schroeven. “We balen ongelofelijk!” is het eerste wat Martin zegt in een telefoontje het thuisfront: “Twee keer een klapband gehad, één op de eerste, en één op de tweede proef; terwijl we zo lekker begonnen”. Een reden van de explosieve banden kan de Harskamper nog niet noemen: “Misschien gewoon pech en twee keer een steen geraakt. De ironie wil dat we vanmorgen uit voorzorg alle vier de banden hadden verwisseld met nieuwe exemplaren. Daarmee hoop je deze ellende te ondervangen. Niet dus.”

De teamleider is duidelijk niet tevreden over vandaag: “Natuurlijk ben ik ontevreden, we gaan zo hard voor die top tien, en dat hangt nu wel aan een erg dun draadje.” Hiermee refereert de teamcaptain aan het fragiele tijdsverschil met Van den Bosch: die hoeft morgen slechts 28 seconden sneller te zijn, en Van den Brink is de top tien definitief kwijt. Aangezien het de laatste etappe betreft, is er geen kans op verbetering: de 9e positie heeft meer dan een half uur voorsprong op truck 511. De finish-etappe was niet eerder zo spannend voor Mammoet Rallysport: normaliter is het klassement dan wel zo gevormd dat veranderingen in het laatste uur niet meer plaatsvinden. De organisatie heeft bewust een grote vlakte uitgezocht om te finishen, wat voor spectaculaire beelden zal zorgen. Ditmaal is het past feest na de finish en hangt bijna alles af van de feestetappe, die Martin normaliter op klompen reed. Of hij dat morgen ook nog aandurft, is onbekend.

De top drie wordt nog steeds bezet door de Russen Nikolaev, Karginov en Mardeev. Alleen technische problemen of grove fouten in de laatste etappe kunnen er nog voor zorgen dat de oppermachtige Kamaz-rijders van hun troon worden gestoten.

Klik hier voor de uitslag van de dertiende etappe van de Dakar-rally.

Klik hier voor de stand na dertien etappes in het truck-klassement

Foto: Gerard de Rooy op zijn favoriete ondergrond 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie