Mobility Package
| 13:21 | Rik Werner

Europese fractie SP/PvdA peilt mening chauffeurs Mobility Package

Onder de noemer ‘Chauffeurs in de hoofdrol’ peilt de Europese SP/PvdA-fractie zaterdag 15 juli in Amersfoort de meningen van Nederlandse chauffeurs over de zogenoemde Mobility Package van de Europese Commissie.

Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA) en Dennis de Jong (SP) zijn in Amersfoort present.

Liberalisering

De Europese Commissie heeft 31 mei in de veelbesproken Mobility Package verschillende voorstellen gedaan die het wegtransport betreffen, zoals cabotage, rust- en rijtijden, detachering en handhaving. De plannen zijn bij vakbonden en diverse politieke partijen overwegend slecht gevallen. ,,Deze Europese Commissie kiest voor een verdere liberalisering van de markt en doet daarmee te weinig voor de chauffeurs. Dat moeten we niet accepteren’’, aldus Jongerius.

Vrijgave

Zo wil de Europese Commissie de cabotage vrijgeven voor de periode van een week. Tot nu toe zit hier een maximum aan van drie ritten. ,,Dit nieuwe voorstel is onacceptabel’’, stelde Peter van Dalen van SGP/ChristenUnie eerder in een reactie op de Brusselse voorstellen. ,,Oost-Europese chauffeurs kunnen dan straks met Oost-Europese lonen concurreren op binnenlandse ritten in Nederland, zoals supermarktbevoorrading. Dat is geen eerlijke concurrentie voor Nederlandse chauffeurs die Nederlands loon krijgen. De Europese Commissie pakt de sociale dumping in het wegvervoer dus onvoldoende aan.’’

Amersfoort

Chauffeurs kunnen hun mening nu al geven op sp.nl/chauffeursindehoofdrol. De enquête kan tot 7 juli worden ingevuld. De bijeenkomst ‘Chauffeurs in de hoofdrol’ heeft zaterdag 15 juli plaats in ‘Kom naar de Tweede Steeg’, aan de Hogeweg in Amersfoort. De bijeenkomst duurt van 11.00 tot en met 13.30 uur. Belangstellenden kunnen zich tot en met 12 juli per e-mail aanmelden via ellen.verhoog@europarl.europa.eu.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie