Extreme Franse sanctie weekendrust truck
| 17:07 | Korneel Luth

Extreme Franse sanctie weekendrust truck

Frankrijk heeft deze week een wet aangenomen die het de chauffeur verbiedt de weekendrust van 45 uur in de truck door te brengen.

Op overtreding van de nieuwe wet staan extreme sancties: een boete van maar liefst 30.000 euro en een jaar gevangenisstraf voor ofwel de chauffeur, ofwel de werkgever.

Franse interpretatie EU-regelgeving

De nieuwe wet is een Franse interpretatie van de Europese regels rond de rij- en rusttijden. Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) concluderen de Fransen hetvolgende: Aangezien een verkorte rustperiode van 24 uur in de cabine mag plaatsvinden volgens de Europese verordening, zou de normale rustperiode van 45 uur niet in de cabine mogen plaatsvinden.

Poging tot bescherming eigen transport?

De nieuwe wet, (en extreme strafmaat), kan gezien worden als een poging van de Fransen de eigen transportmarkt te beschermen tegen de oneerlijke concurrentie van bedrijven die met goedkope Oost-Europese chauffeurs werken.

Tienduizenden Oost-Europese chauffeurs hebben West-Europa als vast werkgebied en komen weken en maanden achtereen niet in eigen land. Wellicht proberen de Fransen deze chauffeurs en bedrijven het leven wat moeilijker te maken.

Grote bedrijven zullen echter snel met een antwoord komen in de vorm van rustfaciliteiten op hun Franse vestigingen, of door ritten zo te plannen dat chauffeurs net over de grens hun weekendrust nemen, zo is de verwachting.

TLN boos

TLN is in het geheel niet gecharmeerd van de Franse wet. In een persbericht noemt de branche-organisatie het ‘volslagen absurd’ dat er een boete van 30.000 euro en een jaargevangenisstraf staat op ‘het doorbrengen van de nacht in de cabine van een vrachtauto, die daar volledig voor is ingericht’.

Bovendien is TLN ongelukkig met het feit dat Europese landen de EU-wetgeving op eigen wijze interpreteren. In tegenstelling tot bijna heel Europa handhaven nu alleen Frankrijk en België op de rustperiode in de cabine.

Foto: Overal in West-Europa staan de parkings in de weekenden vol met Oost-Europese trucks. De chauffeurs brengen op de parkings hun verplichte rustperiodes door.

Klik hier voor het nieuwsovericht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie