Containers bier voor Holland Heineken House
| 13:36 | Truckstar Redactie

FNV start rechtszaak van den Bosch

FNV Bondegenoten start een rechtszaak tegen transportbedrijf Van den Bosch.

De vakbond beschuldigt de Van den Bosch van structurele uitbuiting van Hongaarse chauffeurs, zo meldt Logistiek.nl.

De FNV zegt dat een groep van tachtig Hongaarse chauffeurs vanuit de Nederlandse vestiging werken maar vanuit de Hongaarse vestiging betaald krijgen. Daarbij zouden uurlonen van slechts twee euro geen uitzondering zijn.

Van den Bosch ontkent
Op vrijdag 1 maart werd directeur Peter van den Bosch, die onlangs nog de Dakar Rally reed, onder ede gehoord. Van den Bosch ontkende dat zijn Hongaarse chauffeurs worden uitgebuit.

“Van 2,60 per uur is geen sprake.” zegt operationeel directeur Marcel Wouterse tegen Logistiek.nl. Hij geeft wel toe dat het bedrijf chauffeurs in laat vliegen vanuit het buitenland om vervolgens op de vrachtwagen te stappen. “De chauffeur en vrachtwagen worden meer en meer ontkoppeld.”

Goedkope chauffeurs
Het is geen geheim dat transportbedrijven zoals Van den Bosch op grote schaal Oost-Europese chauffeurs in dienst nemen vanwege de lage arbeidskosten.

Daarmee buiten de bedrijven niet alleen chauffeurs uit, zoals de vakbond stelt; ze hollen ook de markt uit.

Gevolg laat zich raden
Het gevolg laat zich raden: vrachtprijzen die structureel te laag zijn. Bedrijven die geen Oost-Europese chauffeurs in dienst hebben, kunnen hier moeilijk tegenop concurreren. Zij worden langzaam de nek omgedraaid.

Toch heeft Van den Bosch een punt. Zolang de chauffeurs niet duidelijk Nederlands werk verrichten en geen illegale cabotage doen, mag Van den Bosch via een Hongaarse vestiging Hongaarse chauffeurs inzetten.

Het feit dat het bedrijf de chauffeurs op grote schaal laat invliegen doet echter vermoeden dat ze gewoon vanuit Nederland werken, en dus een gewoon Nederlands salaris moeten krijgen, zo zal FNV Bondgenoten bepleiten.

Wordt vervolgd.

1 Reactie
  1. Dan zou ik maar meer bedrijven gaan controleren. Ben net terug van Frankfurt oder en zag daar busjes rijden met poolse chauffeurs , waarvan Truckstar onlangs nog meldde dat er 19 chauffeurs uit moesten. Ben er van zeker van dat ook deze baas zich er schuldig aan maakt.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie