Gemengde gevoelens over prikacties
| 13:08 | Truckstar Redactie

Gemengde gevoelens over prikacties

Het plan van Klaas de Waardt om op 12 december langzaamacties op snelwegen te gaan voeren, is met gemengde gevoelens ontvangen.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is tegen omdat medeweggebruikers onevenredig hard getroffen worden. Ook veel chauffeurs zien deze actie niet erg zitten.

Klaas de Waardt is voorzitter van de VERN (Verenigde Eigen Rijders Nederland) en wil uit naam van alle chauffeurs naar Brussel om maatregelen te eisen tegen de toestroom van Oost-Europese chauffeurs. Deze worden door Nederlandse transportbedrijven voor een gering loon ingezet, waardoor de werkgelegenheid van eigenrijders en chauffeurs in gevaar komt. Om zijn actie in Brussel te ondersteunen wil hij dat chauffeurs op 12 december prikacties gaan uitvoeren op de Nederlandse wegen.

TLN stelt vast dat een Stichting zoals de V.E.R.N., die slechts spreekt voor een beperkt deel van de kleine transportondernemers, zonder enige sterke onderbouwing en publieke steun actie wil voeren. Dit gaat volgens TLN ten koste van het imago van een hele sector. Volgens TLN zullen op korte termijn de loonverschillen tussen de EU lidstaten niet verdwijnen. ‘Er is zeker een aantal bedrijven dat de regels niet naleeft, maar niet iedere Oost-Europese chauffeur is hier illegaal’, stelt TLN directeur Peter Sierat. ‘Maar laat ik heel duidelijk zijn dat iedereen die de wet ontduikt om de concurrentie te vervalsen, zeker moet worden aangepakt’.

De Stichting V.E.R.N. heeft een subsidie van de overheid ontvangen om samen met verladersorganisatie EVO en TLN het imago van de sector te verbeteren en jongeren te interesseren voor een baan in de transport en logistiek. Met deze oproep tot actie zonder brede publieke steun, ondermijnt de Stichting V.E.R.N de doelstelling om te komen tot een beter imago van de sector. We hebben gezamenlijk de uitdaging om tot 2015 55.000 nieuwe chauffeurs te vinden.  

Foto: ANP

4 Reacties
  1. tja, ik houd toch een wrang gevoel bij het standpunt van t.l.n onze werkgeverorganisatie als het gaat om oost europese chauffeurs….ben blij dat er toch ook mensen zijn die wel wakker zijn geschud, zie het nieuwsbericht van de fnv…

  2. Ik vind dat het de hoogste tijd is dat er iets aan gedaan wordt. Het gaat over oneerlijke concurrentie. Wij kunnen niet op tegen de prijzen waar de Oost-Europeanen voor rijden. Er wordt nu al jaren geroepen en niets gedaan, dus dat de VERN nu het begin maakt, vind ik prima. De Nederlandse transportsector gaat er aan, als er niet ingegrepen wordt. Wij hebben nu de afgelopen 10 jaar al op moeten boksen tegen de afbraakprijzen van de Polen en de Tjechen, maar die zijn inmiddels al bijgetrokken. Er moet echter nog wel geregeld worden dat die Oost-Europese chauffeurs dezelfde papieren moeten gaan halen als in NL, en ook de herhalings cursussen code 95 moeten blijven herhalen. De onbeschofte geld plukkerij!! Maar als de andere landen er straks bijkomen, dan is het hek van de dam. Daar hebben zelfs de Polen en de Tjechen schrik voor! Want voor 200 tot 400 euro per maand, ongeacht de uren, daar kunnen wij in West-Europa nooit meer van winnen. En het is niet alleen meer in de transportsector, ook in de bouw, schilders, landbouwbedrijven, kortom elke sector met handenarbeid, wordt overspoeld met deze goedkope krachten. Met dank aan deze linkse geiten wollen sokken regering(en), en daar betalen wij en onze kinderen de rekening van. En zitten we opgescheept met een schuld van 400 miljard euro!

  3. Dit is nu een actie waar ik van zeg, dat het alleen maar ergernis oproept bij iedereen. Dat er actie wordt ondernomen vindt ik alleen maar goed!!! Maar ik denk ook dat het eens gezocht moet worden bij de bedrijven/fabrieken die lading aanbieden voor een prijs die ver beneden peil is!!! Het ligt ook wel aan de oost europa problematiek, dat is ook zo. Het zal natuurlijk nooit zo ver komen. Maar ik zou het toejuichen als een ieder in europa een gelijk loon krijgt… Laat ik het zo zeggen een verplicht minumumloon dat iedereen moet hebben. En idd met deze actie zal de VERN niet echt pluspunten scoren bij de mensen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie