Gerard de Rooy wint 2e Dakar-etappe
| 12:19 | Truckstar Redactie

Gerard de Rooy wint 2e Dakar-etappe

Gerard de Rooy heeft de tweede etappe van de Dakar Rally gewonnen in het trucks-klassement.

De Rooy reed sterk, maar kwam uiteindelijk niet als eerste over de streep. Dat was de Rus Anton Shibalov met zijn Kamaz.

Gerard vertelt wat er gebeurde: “We reden vandaag een ijzersterke etappe. Niets geforceerd en continu in het kielzog van Mardeev, die zes minuten voor ons was gestart. Bij kilometer 313 ging het echter mis, in een smalle canyon ging Mardeev op z’n dak en omdat we er pal achter reden en dus als eerste bij de truck waren was het onze plicht om hem te helpen. Omdat het zo smal was konden we na het rechttrekken er zelf niet meer langs, het heeft ons bijna 23 minuten aan wachttijd opgeleverd.”

Aangevochten bij wedstrijdleiding

Gerards navigator Tom Colsoul vocht de wachttijd aan bij de wedstrijdleiding. Die besloot vervolgens de wachttijd terug te geven aan Gerard de Rooy, waarmee hij op een voorsprong van 13:20 minuten op Shibalov uitkwam. Dat betekende de etappe-overwinning, én de eerste plaats in het truck-klassement.

Marcel van Vliet werd tweede, en Anton Shibalov eindigde uiteindelijk als derde. De tweede etappe verliep voor Team Petronas De Rooy sowieso succesvol. Hans Stacey werd vijfde en Jo Adua kwam als negende over de streep, vlak voor Veka-rijder Rene Kuipers. Team Petronas De Rooy-coureur Pep Vila werd zestiende.

Voor Gerard de Rooy en Hans Stacey zijn de goede tijden van Jo Adua en Pep Vila belangrijk. Zij zijn namelijk de snelle assistentie. Mochten Gerard of Hans ergens stil komen te staan, zijn ze sneller geholpen als de hulp ze vlak op de hielen zit.

Marcel van Vliet tweede in klassement

De tweede etappe liep van San Luis naar San Rafael over 400 kilometer, had de eerste echte duinen van de rally, en was ook een succesvolle rit voor Team Veka. De tweede plaats van Marcel van Vliet betekent namelijk dat hij nu ook tweede is in het truck-klassement. 

Gemengde gevoelens Ginaf Rally Power

Bij Ginaf Rally Power waren er gemengde gevoelens. Wuf van Ginkel werd achttiende en zegt: “Het was een lekker dagje, alleen jammer dat we de stuurolie-leiding eraf hadden liggen. Dat heeft ons zeker 25 minuten gekost. Die leiding hebben we moeten vervangen, gelukkig allemaal prima gelukt. Verder ging het goed, maar het was wel een slagveld in de duinen. Ik heb Mardeev op zijn dak zien liggen. We zijn er redelijk goed door gekomen, het was wel even wennen met de nieuwe auto. We moesten een paar keer terug naar beneden om die hoge duinen te kunnen bedwingen. De achttiendee plek is helemaal prima, heerlijk dagje gehad.”

Tuinslang van lokale bevolking

Jos Smink was minder tevreden: “Het begon direct met een te hete motor, hij stopt er dan mee, dat is lastig. Daarna brak er een nippeltje af van de radiator waardoor de truck koelvloeistof verloor. Jan Lammers heeft me toen geholpen. Maar de motor werd toch weer te heet. Toen  hebben we bij de lokale bevolking de tuinslang geleend en de boel weer bijgevuld. Daarna bleef het lastig met de hitte, de duinen gingen echter prima. Na de duinen hadden we nog een kleine elektrische storing. Morgen gaat het hopelijk beter.”

Marcel van den Brink eindigde overigens als vijftiende, Frits van Eerd als zeventiende en Jan Lammers als negentiende. Helaas is Johan Elfrink is uit de rally. Een klep sloeg door een zuiger heen, en dat betekende einde verhaal voor Elfrink.

Klik hier voor de volledige uitslag van de tweede etappe voor de trucks.

Klik hier voor de stand in het truckklassement na de tweede etappe.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie