Groter onderzoek naar Oostblokkers
| 14:00 | Truckstar Redactie

Groter onderzoek naar Oostblokkers

De Arbeidsinspectie start in februari een uitgebreid onderzoek naar illegale Oost-Europese werknemers bij Nederlandse transportbedrijven.

Dit meldt de NOS. De arbeidsinspectie voerde in 2010 en 2011 controles uit bij 187 transportbedrijven. Dit gebeurde naar aanleiding van tips van werknemers en de vakbond, maar ook na transportcontroles.

Bij 26 bedrijven werden illegale werknemers aangetroffen. Het ging vooral om Bulgaren en Roemenen die in Nederland tot 2014 niet zomaar een werkvergunning kunnen krijgen. De betreffende illegalen kregen ook een salaris onder het minimumloon.

Blanke slavernij
De FNV noemt het illegaal in dienst nemen van deze Roemenen en Bulgaren bij monde van bestuurder Edwin Atema ‘blanke slavernij in het goederenvervoer’.

Of de FNV werkelijk bezorgd is om het lot van buitenlandse chauffeurs is echter de vraag. Het is de oneerlijke concurrentie met bedrijven die zich wel aan de regels houden die gestopt moet worden. Met het in dienst nemen van hypergoedkope, illegale krachten, wordt de transportmarkt nog verder uitgehold. Nederlandse transporteurs hebben moeite het hoofd boven water te houden, en Nederlandse chauffeursbanen staan op de tocht.

Ook Vos Logistics zou zich schuldig gemaakt hebben aan het illegaal in dienst nemen van Roemenen.

Foto: ANP

1 Reactie
  1. Een groot deel van de logistiek sector draait inmiddels op oost europeese krachten.
    Het grootste deel van de medewerkers in logistieke centra is volgens mijn ervaring van OostEuropees komaf. Deze mensen werken ook weken, maanden zij het jaren aan het stuk in Nederland.

    Gelukkig voor velen word het chauffeurs beroep extra beschermd, maar in feite in het niet eerlijk voor Jan de heftruckchauffeur die jaren geleden in deze situatie zat en inmiddels zijn baan al is verloren aan goedkopere krachten.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie