Hoe veilig is de nieuwe FH?
| 11:49 | Truckstar Redactie

Hoe veilig is de nieuwe FH?

Volvo claimt dat de nieuwe FH de veiligste truck is die ze ooit gebouwd hebben. Maar waar zit ‘m die veiligheid in?

Qua veiligheid hebben ze bij Volvo nogal al wat ervaring opgebouwd, om het voorzichtig uit te drukken. Die kennis is aangewend om de nieuwe FH te ontwikkelen.

De cabine van de nieuwe FH is een kubieke meter groter dan die van de oude FH en dat maakt de nieuwe FH veiliger. De ‘overlevingsruimte’ is groter.  Daarnaast heeft de FH een dakluik gekregen dat ook als ontsnappingsluik kan fungeren en achter de slim ontworpen spiegels zit een kleine dode hoek.

Maar ook het glasoppervlak is vergroot. Niet met een touringcar-achtige hoge voorruit, maar onder andere door de schuin aflopende lijn in de portieren, waarmee het zicht een stukje verbeterd is.

Goed beschermd
Gebeurt er toch een ongeluk, dan moet de chauffeur goed beschermd zijn. Na vele ongelukssimulaties en crash-tests blijkt dat ook het geval te zijn, zegt botsingspecialist bij Volvo Ulf Torgilsman: “De tests laten zien dat we de cabine sterker hebben gemaakt, de deurmodules zijn stijver geworden en de impact in het gebied rond de knieën is minder geworden.”

In de deuren zitten balken gemaakt van ultrasterk zogeheten tweefasenstaal. Voor het plaatwerk is thermoset en onder druk gevormd boronstaal gebruikt. Hiermee is het gewicht niet toegenomen, maar is de cabine wel sterker geworden. Daarnaast voorkomt de veel breder dan noodzakelijke Front Underrun Protection System dat personenauto’s onder de truck schieten bij een ongeluk.

Goed om te weten. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Toch blijkt dat van alle ongelukken met vrachtwagens in Europa – door mensen veroorzaakt – slechts 25 procent de schuld van de chauffeur is. In de andere 75 pocent zijn andere weggebruikers en hun capriolen dus de oorzaak. Dan is het fijn om in een veilige truckcabine te zitten.

Foto: Deze FH stond onlangs op de IAA in Hannover. Leuk detail is dat de truck bij TNO in Helmond gecrasht is.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie