Vandenbosch
| 15:35 | Rik Werner

Hoge Raad mag oordelen over zaak Van den Bosch Transporten

Vakbond FNV stapt samen met tien Hongaarse chauffeurs naar de Hoge Raad, omdat ze het niet eens zijn met de uitspraak van het Gerechtshof uit Den Bosch van afgelopen mei. Die stelde hun werkgever,  Van den Bosch Transporten, in het gelijk.

Het gerechtshof vernietigde de uitspraak van de kantonrechter uit januari 2015.  Die oordeelde dat de Hongaarse chauffeurs recht hadden op het Nederlandse cao-loon als ze ritten uitvoeren voor een Nederlands bedrijf.

Sluis

Volgens de uitspraak van het Gerechtshof hebben de Hongaarse chauffeurs geen recht op het Nederlandse cao-loon. De president van het Hof komt tot die conclusie, omdat de chauffeurs in dienst zijn van Van den Bosch Hongarije en dus in Hongarije belastingen en premies afdragen. ,,De chauffeurs werkten nooit, of vrijwel nooit, in Hongarije. Ze werkten in Nederland en deden ritten vanuit Nederland. Daarmee zet de rechter de sluis open naar verdere loondumping’’, oordeelt Edwin Atema van de FNV.

In strijd met Europese wetgeving

In de ogen van de FNV is de uitspraak in strijd met eerdere uitspraken van het Europese Hof en Europese wetgeving. Atema: ,,Als deze uitspraak in stand blijft komt gezonde werkgelegenheid verder onder druk te staan en verliezen nette werkgevers verder marktaandeel aan ondernemingen met businessmodellen zoals Van den Bosch Transporten die hanteert. We gaan daarom in cassatie en het zal dus een hele tijd duren voordat we een uitspraak hebben. De zaak loopt nu al jaren, maar deze uitspraak kan gewoon niet blijven staan. De chauffeurs hebben vrijwel uitsluitend ritten binnen, vanuit en naar Nederland gedaan en werkten niet in Hongarije. Het Hof heeft dan ook geen recht gesproken en het is aan de Hoge Raad om het Hof terug te fluiten.’’

Lees ook: Hof volgt uitspraak rechtbank: Van den Bosch vrijuit.

Wemmers schikt met OM, FNV onderzoekt cassatie.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie