Hybride-record nu officieel
| 15:11 | Truckstar Redactie

Hybride-record nu officieel

Het snelheidsrecord dat de Zweed Boije Ovebrink onlangs met zijn hybride Volvo VN racetruck vestigde, is nu officieel goedgekeurd door de FIA.

In de zomer van 2011 haalde Boije Ovebrink met zijn ‘Mean Green’ een gemiddelde van 218,8 kilometer per uur op de zogeheten vliegende kilometer. Een nieuw record, maar omdat de regels rond hybride racen nog zo vers zijn, kon de FIA het record niet officieel goedkeuren.

Die bevestiging is nu binnen, tot opluchting en blijdschap van Ovebrink, die de recordpoging volgens alle geldende protocollen aflegde. Hij reed op een landingsbaan van een Zweeds vliegveld. De topsnelheid lag op 260 kilometer per uur. “Met slechts 450 meter remweg kon ik niet op volle snelheid over de streep. Als de startbaan iets langer was geweest had dat wel gekund en was het gemiddelde nog iets hoger uitgevallen. Maar ik ben zeer tevreden”, zei Ovebrink na afloop van de recordpoging. 

Op de nul tot duizend meter kwam het gemiddelde uit op 152,3 kilometer per uur.

Vele Truckstar Festival-gangers konden Ovebrink afgelopen zomer over het rechte stuk van het TT-Circuit voorbij zien razen. De Mean Green heeft een 1900 pk dieselmotor en 200 pk elektromotor. Ovebrink is echter in september begonnen met de bouw van een nieuw hybride racemonster, ditmaal op basis van een FH.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie