Flinke boete voor tachograaffraude
| 14:56 | Rik Werner

ILT ziet fraude bij transportbedrijven alsmaar toenemen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) luidt in het actualiteitenprogramma Een Vandaag de noodklok over de Nederlandse transportwereld.

Volgens De Inspectie lappen ruim driehonderd transportbedrijven de regels aan hun laars. Deze transporteurs zouden frauderen met rij- en rusttijden, wetten en regels ontduiken en personeel uitbuiten. ILT meldt een en ander in het actualiteitenprogramma Een Vandaag.

Sancties

De ILT heeft in 2016 naar eigen zeggen 731 transportbedrijven onderzocht. Daarbij werden 329 ondernemingen gewaarschuwd of op de bon geslingerd. In het jaar ervoor werden bij onderzoek van 610 transportbedrijven nog 269 sancties opgelegd.

2,8 miljoen

Ook het aantal gevallen van fraude is gestegen. Vorig jaar ging het om 56 kwesties, tegen 22 in 2015, meldt de actualiteitenrubriek. ILT haalde vorig jaar in totaal voor 2,8 miljoen euro aan boetes op. Dat is minder dan in 2015, maar dat heeft volgens de Inspectie te maken met het feit dat het maximale boetebedrag voor kleine transportbedrijven is verlaagd.

Manipulatie

,,We lopen steeds achter de feiten aan”, zegt hoofd handhaving bij ILT Frank Schouwaert tegen Een Vandaag. ,,We vinden steeds nieuwere vormen van manipulatie. En als we ergens een vinger achter krijgen, dan is de sector in staat weer nieuwe vormen van manipulatie te vinden.”

Chauffeurspassen

Volgens Schouwaert wordt software van vrachtwagens gemanipuleerd, zodat chauffeurs de mogelijkheid hebben om zich niet aan de wettelijke rij- en rusttijden te houden. Ook wordt er, aldus ILT, gefraudeerd met chauffeurspassen voor de digitale tachograaf. ,,De passen worden soms aan elkaar doorgegeven’’, signaleert Schouwaert.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie