Landtunnel Utrecht officieel open
| 14:03 | Truckstar Redactie

Landtunnel Utrecht officieel open

De landtunnel in de A2 aan de westkant van Utrecht is officieel geopend, evenals extra stroken op de A27.

Minister Schultz van Haegen opende een symbolische slagboom op 2 juli, samen met burgemeester Wolfsen van Utrecht. Daarbij werd ook het verbrede stuk A27 geopend tussen de knooppunten Rijnsweerd en Lunetten.

Dit laatste is een relatief klein project geweest, waarbij binnen de bestaande ruimte extra stroken gecreëerd zijn. Het effect is echter groot. Op dit stuk weg rijden iedere dag meer dan 200.000 voertuigen. Dat is vergelijkbaar met drukke, brede snelwegen in sommige Amerikaanse steden.

Kruispunt van Nederland
“Utrecht is het kruispunt van Nederland”, zei minister Schultz. “En dat kruispunt staat er met de nieuwe rijstroken op de A27 en de Leidsche Rijntunnel een stuk beter voor. De landtunnel is het sluitstuk van de verbreding van de A2, een project dat goed is voor de bereikbaarheid en voor de leefbaarheid in de regio. Dankzij de inpassing van de weg en het stadspark dat bovenop de tunnel komt is de A2 geen hinderlijke onderbreking van de stad meer”, aldus de minister.

Interessant detail is dat de tunnel geschikt is voor alle ADR-transporten, (categorie A), net als bijvoorbeeld de Schipholtunnel. En dat is uitstekend nieuws aangezien er niets omgereden hoeft te worden.

Voor truckchauffeurs komen de verbeteringen geen dag te vroeg. De eindeloze files hebben genoeg waardevolle uren rijtijd gekost. Bovendien kost de vertraging geld. Tot en met 2011 was de schade jaarlijks zo’n 25 miljoen euro, volgens TLN.

Foto: Minister Schultz opent beide wegprojecten. (ANP)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie