LNG Iveco's voor Middelkoop Duiven
| 11:47 | Korneel Luth

LNG Iveco’s voor Middelkoop Duiven

Logistiek bedrijf Middelkoop Duiven heeft vier LNG Iveco Stralis Hi-Road-trekkers in gebruik genomen.

De trucks worden ingezet in het distributiewerk van Middelkoop in de Benelux en hebben daarom de smalle cabine-variant: de Hi-Road.

Onder die Hi-Road-cabine schuilt een zes cilinder lijn-gasmotor met 330 pk en 1.300 Nm koppel. De trucks hebben verder een ZF handbak met dubbel H-patroon en splitter, ofwel zestien versnellingen.

750 kilometer

De trucks kunnen ongeveer 750 kilometer rijden op één volle set tanks, over het algemeen ruim voldoende in het distributiewerk. In Duiven is een LNG-vulpunt en daar zullen de trucks dagelijks tanken.

LNG

De keuze voor LNG is geen toeval. Middelkoop Duiven wil met het rijden op gas een bijdrage leveren aan een schoner transport en een lagere CO2-Uitstoot. Vergeleken met eenzelfde type dieselmotor stoot de gasmotor tien procent minder CO2 uit.

De uitstoot van NOX en fijnstof is eveneens erg laag en de trucks lopen stiller dan dieseltrucks. LNG staat voor Liquefied Natural Gas: vloeibaar gemaakt aardgas. Het vloeibaar maken van het aardgas gebeurt door het sterk te koelen. Het alternatief is CNG, Compressed Natural Gas: samengeperst aardgas. Hiervoor is een iets andere brandstof-instalatie nodig, inclusief andere tanks.

De Stralis Hi-Roads werden geleverd door Iveco-dealer Schouten.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie