Uitbreiding maut vertraagd
| 16:32 | Truckstar Redactie

Maut-strijd Duitse vervoerder gestaakt

Proces om Mautbedrag van 22,42 euro gestaakt zonder vonnis

De Duitse vervoerder Günter Obst heeft zijn acht jaar durende juridische strijd om een bedrag van 22,42 euro gestaakt. Het bedrag dat Obst naar eigen zeggen in 2005 teveel betaalde aan LKW-Maut, was het onderwerp bij twee rechtzaken die de ondernemer voerde tegen de Duitse staat.

Obst was het niet eens met de hoogte van het Mautbedrag dat hij moest betalen voor een lichte truck en vroeg daarom 22,42 euro terug. 

Tot twee maal toe werd jacht-transporteur Obst door de rechtbank in Münster in het gelijk gesteld, maar het vonnis werd door het hoogste rechtsorgaan; het Bundesverwaltungsgericht, verworpen en teruggezonden naar de bestuursrechter in Münster. 
Woensdag diende de zaak voor het laatst, waarbij beide partijen besloten niet verder te procederen in deze kwestie. Dit vanwege de nieuwe Mautwetgeving (Mautgesetz) waarin staat dat de Mautconstructie waartegen Obst procedeerde, met terugwerkende kracht wel degelijk rechtsgeldig is. Bovendien constateerde de hoogste rechter dat er in Münster vormfouten zijn gemaakt. Vervoerder Obst legt zich bij deze uitkomst neer. 

Peter Ramsauer, minister van verkeer in Duitsland heeft verheugd gereageerd op de uitslag van de rechtzaak. Zijn ministerie hoeft nu niet meer te vrezen voor andere vervoerderders die ook een proces willen aanspannen door gebruik te maken van jurisprudentie. Naar schatting had de Duitse staat in dat geval van ruim 6000 transportbedrijven een totale claim van rond de 1,75 miljard euro kunnen verwachten. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie