Minder faillissementen in eerste kwartaal 2014
| 12:27 | Marco Bloem

Minder faillissementen in eerste kwartaal 2014

Bijna veertig procent minder faillisementen in transportsector

Het aantal faillissementen in Nederland is in het eerste kwartaal van 2014 met bijna een kwart gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Voor de transportsector geldt zelfs een daling van 40 procent. Dat meldt de website faillissementsdossiers.nl vandaag. 

In de eerste drie maanden van dit jaar gingen 2672 bedrijven en instellingen failliet tegen 3479 in 2013. In maart daalde het aantal ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar zelfs met een derde tot 782. In juli 2013 stond de teller nog op 1201. Sindsdien is het aantal faillissementen gestaag gedaald. 

Ondanks de daling blijft het aantal faillissementen relatief hoog. In het eerste kwartaal van 2008, nog voor het uitbreken van de crisis, vroegen slechts 1686 bedrijven een faillissement ana. Dat was veertig procent minder dan in de eerste drie maanden van 2014. 

Transport 

In de transportsector daalde het aantal faillissementen met bijna veertig procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2013. Volgens de website zien veel transportbedrijven hun omzet stijgen. Internationale distributie, diervervoer en tank- en silovervoer lopen daarbij voorop.Rendementen laten echter nog te wensen over. 

Of de daling de rest van dit jaar doorzet, is onduidelijk. “De crisis heeft niet alleen conjuncturele, maar ook structurele oorzaken”, meldt econoom en faillissementsdeskundige Antonie Kerstholt aand e website. “Het hele economische landschap is aan het veranderen. Wie daar niet in mee gaat, redt het niet.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie