Nederland 5e in logistieke ranglijst
| 13:09 | Truckstar Redactie

Nederland 5e in logistieke ranglijst

Nederland staat op de vijfde plaats in de Logistics Performance Index (LPI).

De LPI wordt ieder twee jaar door de Wereldbank opgesteld en vergelijkt de logistieke prestaties van 155 landen.

De stadsstaat Singapore staat op de eerste plaats gevolgd door de stad Hong Kong in China, Finland en Duitsland. Dan volgen: Nederland, Denemarken, België, Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk staat op de tiende plaats.

Plaatsje gezakt
Nederland is een plaatsje gezakt vergeleken met 2010. Maar Duitsland zakte van plaats één naar plaats vier. De open grenzen in Europa zijn een voordeel voor het soepel verlopen van het wegtransport(weg-) transport. Dit draagt bij aan de hoge scores van enkele Europese landen.

In de LPI wordt gekeken naar:

* de douane 
* de kwaliteit van de infrastructuur, (havens, luchthavens, wegen, waterwegen, spoorverbindingen en informatie-technologie)
* de kwaliteit die logistieke bedrijven leveren
* De mogelijkheid om zendingen te volgen door middel van tracking and tracing.

Logistiek wordt in toenemende mate als belangrijk ervaren. Voedselveiligheid en de beschikbaarheid van voedsel bijvoorbeeld zijn er volledig van afhankelijk.

Uitdagingen op kwaliteit
Op kwaliteitsgebied liggen er in Nederland uitdagingen. Nederland staat op dit weredwijd onderdeel zevende. Ook het op tijd leveren van goederen kan beter, hier staan we twaalfde. Gelukkig verbeteren onze wegen zich momenteel wel. In de concurrentieslag met Oost-Europese bedrijven en chauffeurs kan onze kwaliteit nog beter gewaarborgd en benadrukt worden. 

Andere problemen zijn de dure diesel en CO2-uitstoot van de logistieke sector. De LPI wordt sinds 2007 gemaakt.

Foto: De A15 bij Rotterdam wordt de komende jaren verbreed om de logistiek in en rond de haven robuuster te maken. (ANP)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie