Nieuw wereldrecord Boije Ovebrink
| 15:44 | Truckstar Redactie

Nieuw wereldrecord Boije Ovebrink

De Zweedse racecoureur Boije Ovebrink heeft met zijn hybride racetruck Mean Green een nieuw wereldrecord gevestigd.

Boije Ovebrink realiseerde tijdens zijn recordrit van 29 juni een gemiddelde snelheid van maar liefst 221,7 kilometer per uur, op een afstand van een kilometer met een vliegende start.

Een vergelijkbaar record werd een dag eerder gevestigd door Ovebrink. Dat was de zogeheten ‘standing kilometre’ waarbij Ovebrink de kilometer vanuit stilstand reed. De gemiddelde snelheid kwam toen uit op 152,2 kilometer per uur. Dit was lager dan de 166,7 kilometer per uur die Ovebrink eerder reed met de auto, maar toen was de Mean Green toen nog geen hybride truck.

Nieuwe raceklasse
Met de toevoeging van de tweehonderd pk sterke elektromotor aan de aandrijflijn is de Volvo VN nu een – zwaardere – hybride racetruck en is daarmee tevens een nieuwe raceklasse ontstaan. De FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) erkent de hybride-klasse nog niet, maar Ovebrink en zijn team racen wel exact volgens de richtlijnen van de FIA.

Startbaan
Ovebrink reed zijn records op de startbaan van een vliegveld in Zweden en had eigenlijk nog sneller kunnen zijn met de vliegende start: “Een rem-traject van maar 450 meter zorgde ervoor dat ik niet met volle snelheid over de eindstreep kon blazen. Als de startbaan iets langer was geweest, was de gemiddelde snelheid iets hoger uitgevallen. Maar ik ben enorm tevreden!”, aldus de snelle Zweed.

Overbrink zal op het Truckstar Festival 2011 een demonstratie geven met de Mean Green.

Bron: Trailer

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie