NL chauffeur helpt Noorse jongeren Utøya
| 14:53 | Truckstar Redactie

NL chauffeur helpt Noorse jongeren Utøya

De Nederlandse vrachtwagenchauffeur Peter van Dinten hielp tijdens het bloedbad op het Noorse eiland Utøya Noorse jongeren uit het water.

Van Dinten, chauffeur bij Dinant van Iterson, reed met zijn DAF langs Tyrifjorden, het meer waar het eilandje Utøya in ligt, en werd tegengehouden door de Noorse politie. Hij kon het eiland zien liggen. De Noor Anders Behring Breivik (32) schoot daar 86 jongeren dood en verwondde er tientallen meer.

Verschrikkelijk
“Je stapt uit, hoort mitrailleurvuur, ziet mensen in het water springen en bloedend het water weer uitkomen”, zegt van Dinten in het Algemeen Dagblad van maandagmorgen. “Het was verschrikkelijk.”

Van Dinten hielp samen met Noorse automobilisten een aantal jongeren uit het water. Hij had in Oslo groenten en fruit geladen voor Bergen, een spoedklusje tussendoor want normaal rijdt hij vooral op Denemarken. Rond kwart voor zes hielden agenten hem tegen.

Harde knallen
“Eerst baalde ik nog en dacht ik dat er een ongeluk was gebeurd. Ik heb bederfelijke waar bij me, dus heel lang oponthoud kon ik zeker niet gebruiken. Maar toen ik uitstapte hoorde ik meteen harde knallen. Ik wist direct dat dit geen vuurwerk was, maar geweerschoten. Ik ben zo dicht mogelijk naar de waterkant gelopen om mensen uit het water te helpen. Dat was het minste wat ik kon doen.”

Van Dinten stond een aantal uren vast en zag de gehele reddingsoperatie zich ontvouwen. Maar wat er zich precies afspeelde wist hij niet. Dat drong pas tot hem door toen hij de volgende morgen de kranten bij een tankstation zag. “En dat allemaal door één man die anders denkt dan een ander. Ik moet er niet aan denken dat mijn eigen meiden op zo’n zomerkamp waren.” 

Foto: Het eilandje Utøya ligt in de verte. Kaarsen branden ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers. (ANP)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie