Noren gaan strijd aan met valse ID's
| 13:04 | Korneel Luth

Noren gaan strijd aan met valse ID’s

De politie in het Noorse district Østfold gaat de strijd aan met valse rijbewijzen en paspoorten van onder andere buitenlandse chauffeurs.

De politie in Østfold heeft in de strijd tegen valse documenten een controle-apparaat succesvol getest. In Noorwegen treffen politie en controlediensten regelmatig valse rijbewijzen en paspoorten aan, ook van chauffeurs. Maar omdat de vervalste documenten vaak moeilijk van echt te onderscheiden zijn, zijn overtreders moeilijk aan te pakken.

Snelle herkenning

Met het onlangs geteste apparaat kunnen valse documenten makkelijk en snel als vals of echt herkend worden. Chauffeurs die overtredingen hebben begaan, of ongelukken hebben veroorzaakt kunnen op die manier aangepakt worden. Maar ook allerlei ander gerommel door buitenlandse figuren met valse identiteitsbewijzen kan beter tegengegaan worden als men snel weet wie iemand is.

“Wij willen de echte identiteit van een persoon kunnen vaststellen”, zegt politiechef Tom Erik Guttulsrød tegen de Noorse zender NRK.

“Valse identiteiten zijn een groot probleem voor ons. We moeten weten met wie we te maken hebben. Dat is de fundering onder elke strafzaak”, vervolgt Guttulsrød. Met het nieuwe apparaat zijn tijdens de testperiode diverse valse identiteitsbewijzen aangetroffen.

In het district Østfold alleen waren in 2013 zo’n 250 zaken met valse identiteitsbewijzen.
 
Østfold ligt ten zuid-oosten van de hoofdstad Oslo. Als je vanuit Zweden over de E6 Noorwegen inrijdt, rij je het district in. Veel van onze Oost-Europese collega’s rijden deze route ook.

Oost-Europese chauffeurs blijken gemakkelijk aan valse rij- en identiteitsbewijzen te komen. Lees ook: Rijbewijs gewoon te koop in Litouwen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie