Ongeluk erg vaak gevolg menselijk falen
| 13:50 | Truckstar Redactie

Ongeluk erg vaak gevolg menselijk falen

Negen van de tien ongelukken waar vrachtwagens bij betrokken zijn, zijn het gevolg van menselijk falen.

Dit blijkt uit een Europees rapport over verkeersveiligheid en ongevallen, opgesteld door het Volvo Trucks’ Accident Research Team.

Het onderzoek is gebaseerd op Volvo’s eigen onderzoeksgegevens en gegevens van verschillende nationale en Europese autoriteiten. De uitkomst is bevestigt eens te meer hoe belngrijk het is dat weggebruikers opletten.

Negentig procent menselijk falen
“Negentig procent van alle ongevallen met trucks zijn in meer of mindere mate het gevolg van menselijk handelen. Bijvoorbeeld wanneer een chauffeur afgeleid is of zijn snelheid onderschat”, zegt Carl Johan Almqvist van Volvo Trucks.

Een andere interessante conclusie is dat alcohol bij truck-ongelukken een zeer kleine rolt speelt. Slechts 0,5 procent van de truckchauffeurs die betrokken was bij een groot ongeval, was onder invloed van alcohol. Dit in tegenstelling tot ongevallen met personenauto’s waar dit percentage tussen de vijftien en twintig procent ligt.

Eenzijdige ongelukken
Chauffeurs raken geregeld gewond bij ongelukken. De meerderheid van die ongevallen zijn eenzijdige ongelukken waarbij de truck van de weg raakt.

Meer dan de helft van alle zware ongevallen met trucks bestaat uit botsingen tussen personenauto’s en trucks. Zware trucks zijn betrokken bij zeventien procent van alle dodelijke ongevallen en zeven procent van de ongevallen die resulteren in persoonlijk letsel.

Voor truckbouwers als Volvo zijn ongeluksgegevens van onschatbare waarde. “Het helpt ons om de juiste zwaartepunten te leggen in productontwikkelingen. In onze laatste truckmodellen hebben we bijvoorbeeld vergaande veiligheidssystemen toegevoegd die het zicht verbeteren, de chauffeur waarschuwen bij naderend gevaar of de aandacht van de chauffeur vragen wanneer iets niet goed dreigt te gaan.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie