Opheffing landelijk vervoersverbod pluimvee
| 12:11 | Truckstar Redactie

Opheffing landelijk vervoersverbod pluimvee

Geen nieuwe gevallen van vogelgriep ontdekt rondom Hekendorp.

Er zijn geen nieuwe gevallen van vogelgriep ontdekt in een straal van tien kilometer rondom het pluimveebedrijf in Hekendorp waar vorige week de ziekte werd geconstateerd. Hiermee kan het landelijk vervoersverbod worden opgeheven. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede kamer.

Het op zondag 16 november 2014 ingestelde totale vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van en naar pluimveebedrijven en slachterijen is daarom ingetrokken vanaf 18 november 2014 om 18.00 uur. Het verbod werd eerder ingesteld na de vondst van hoogpathogene vogelgriep bij een bedrijf in het Utrechtse Hekendorp.

Geen virus aangetroffen bij omliggende bedrijven

Aanleiding tot intrekking van het vervoersverbod is dat de testuitslagen van de bedrijven rond het besmette bedrijf in Hekendorp hebben aangetoond dat deze niet zijn besmet met het H5N8 virus.

Ophok- en afschermplicht

Wel blijft de ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland gehandhaafd voor een periode van minimaal 30 dagen (tot 18 december 2014 om 18.00 uur). Dit om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden. Daarvoor is ook van belang dat pluimveehouders goede hygiënemaatregelen in acht nemen, zoals het wisselen van kleding en schoeisel bij het betreden van de stallen. Voor hobbyhouders is ook van belang dat zij hun vogels zoveel mogelijk binnen houden.

Wel vervoersverbod in 10 kilometerzone

Voor pluimveebedrijven in de zone van ruim 10 kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp blijft het vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht tot 18 december 2014 om 18.00 uur. Het gaat daarbij om vervoer van en naar pluimveebedrijven en slachterijen. De beperkingen gelden ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij. Het verbod geldt voor gemengde bedrijven ook voor andere dieren en mest van andere dieren. Voor alle bedrijven in dit gebied geldt voor deze hele periode een bezoekersregeling.

Foto: archieffoto 

Bron: Rijksoverheid.nl 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie