Zeeuws wentelteefje
| 11:08 | Truckstar Redactie

Paintball tegen loslopend wild?

De Noorse Ivar M. Simonson denkt de oplossing te hebben om ongevallen met overstekende elanden tegen te gaan.

“Je moet de elanden beschieten met verfcapsules met reflecterende verf”, is zijn devies. De uitvinder maakt zich hiermee hard voor een veiliger verkeer. In de donkere herfst en winter gebeuren in het hoge noorden veel (dodelijke) ongevallen met elanden. Simonsen denkt dat capsules met reflecterende verf de uitkomst bieden. 

Serieus
Simonsen krijgt echter veel commentaar op zijn idee. “Er vroeg bijvoorbeeld iemand of ik teveel had gedronken. Maar ik meen het serieus. Het wordt veel eenvoudiger om de elanden te zien aankomen. En het schieten moet natuurlijk niet in het wilde weg gebeuren, maar op een gecontroleerde manier.” 

Zweden sceptisch
Ook in buurland Zweden is men sceptisch. Lars Sävberger, werkzaam bij nationella viltolycksrådet(raad voor ongevallen met wilde dieren) zegt erover: “Dit idee heb ik nog niet eerder gehoord, maar ik denk niet dat het werkt. Wij hebben ooit getest met reflecterende halsbanden, maar om verschillende redenen werkte dat niet. En waar moet je al die beesten vinden? Ik denk niet dat het succesvol zal zijn.” 

Wat is dan de oplossing?
Volgens Sävberger moeten mensen vooral leren om samen te leven in het verkeer. “Verschillende organisaties zetten zich in tegen ongevallen met dieren. Zo zijn er door het hele land hekken en wildroosters, en houden we jaarlijks voorlichtingscampagnes om mensen bewust te maken van de gevaren. Daarnaast ontwikkelen we nu een smartphone-app die aangeeft wanneer je een risicovol gebied betreedt”, zegt Sävberger. “Maar je kunt wilde dieren nou eenmaal niet helemaal uit het verkeer verbannen. Bewust zijn van het feit dat de dieren er lopen en alert zijn in het verkeer is gewoon het belangrijkst.” 

Ook in Nederland is het op sommige plaatsen oppassen geblazen met wilde dieren in de winter. Kijk dus extra goed uit de komende tijd! 

Bron: Aftonbladet.se

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie