Pas op in Frankrijk
| 12:55 | Truckstar Redactie

Pas op in Frankrijk

In Frankrijk is de eerste flitspaal in gebruik genomen die het verschil tussen trucks en auto’s ziet.

De paal flitst personenauto’s die harder gaan dan de toegestane 110 km/h en trucks die harder gaan dan 80 km/h. Een voertuig hoger dan twee meter en langer dan acht meter wordt als truck of bus aangezien, en wordt geflitst boven de 80 km/h. Hoe het zit met touringcars die 100km/h mogen is niet duidelijk.

De flitspaal staat op Route National 10 tussen Poitiers en Bordeaux bij het plaatsje La Couronne, ten zuiden van Angoulême.

Ecotax-controlepalen
Gedurende de invoering van de ecotax voor trucks in Frankrijk in 2013 komt er een ander intelligent apparaat bij: een scanner die verschillende kenmerken van de truck leest, en in eerste instantie moet vaststellen of voor elke passerende truck de nieuwe ecotax betaald is. De paal registreert ook of er een onboard unit in de truck zit, op basis waarvan de betaling geschiedt, net als bij de maut in Duitsland.

Valse kentekens
Ook worden het front en de contouren van de truck gescand, plus het aantal assen, en de nummerplaat, als bewijsmiddel. Bovendien kan het systeem valse kentekenplaten herkennen. In dat geval stuurt de paal automoatisch een waarschuwing naar de Franse douane. 

Elzas
In de Elzas komen de palen als eerste langs de weg te staan, vanaf april 2013. Daar worden ze gedurende een periode van drie maanden getest. Dan volgt vanaf juli de inzet van de palen door heel Frankrijk. Er worden er 500 neergezet, maar in slechts 130 zal de meetapparatuur daadwerkelijk aanwezig zijn.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie