TVM
| 07:00 | Rik Werner

Proef TVM: minder truckongevallen na montage dashcams

Montage van dashcams en eyetrackingsystemen in vrachtwagencabines draagt bij aan een daling van het aantal (bijna-)ongevallen met trucks. Dat blijkt uit de pilot veilig rijgedrag van transportverzekeraar TVM.

Truckstar publiceert deze week als eerste medium in Nederland alle (voorlopige) uitkomsten van de proef, die eind juni wordt afgerond.

Forse daling

Verzekeringsbedrijf TVM rustte gedurende een jaar op vrijwillige basis 378 trucks van 28 transportondernemingen uit met een blackbox, in combinatie met een dashcam en een eyetrackingsysteem. Eén transportonderneming, die met vijftig auto’s aan de pilot deelnam, zag het totaal aantal meldingen van gevaarlijke situaties en bijna-ongevallen in vijf maanden tijd met 53 procent teruglopen, van 8.000 tot 3.800 per week.
TVM

Soepeler

TVM concludeert dat chauffeurs die hebben deelgenomen aan de pilot over de hele linie soepeler en meer anticiperend zijn gaan rijden. ,,Chauffeurs lieten de truck rustiger uitrollen op weg naar een rood verkeerslicht, ze sneden rotondes met meer beleid aan en ook op weefvakken werd er rustiger gereden en minder hard op de rem getrapt”, aldus TVM-risicomanager Joost Sterenborg.

Louter winnaars

Hij meent dat de pilot alleen maar winnaars heeft opgeleverd: ,,Transportondernemers profiteren omdat hun trucks zorgvuldiger worden bereden, wat minder brandstofverbruik en een afname van slijtage tot gevolg heeft. Chauffeurs komen minder vaak met onveilige situaties in aanraking en wij, als verzekeraar, zien onderaan de streep minder schadeclaims binnenkomen.”
TVM

Black spots

TVM heeft tegelijkertijd inzicht gekregen in de gevaarlijkste wegvakken van Nederland. Sterenborg: ,,Knooppunt Leenderheide, waar de A2 de A67 snijdt, leverde tijdens de pilot veel meldingen op, evenals de N7 bij Groningen, de zogenoemde Ringweg Zuid. Ook de Twenteroute bij Varsseveld, de A18 en N18, kwam bovendrijven.”

Overleg Rijkswaterstaat

TVM wil, met de uitkomsten van de pilot onder de arm, Rijkswaterstaat overtuigen van de noodzaak om op de ‘black spots’ maatregelen te treffen. ,,Denk bijvoorbeeld aan ruimere in- en uitvoegstroken of een verbetering van de matrixborden. We gaan zeker nog deze zomer met Rijkswaterstaat om de tafel om te kijken waar de mogelijkheden liggen om de verkeersveiligheid op de genoemde locaties te verbeteren.”
TVM

Korting

De coöperatieve verzekeraar roept haar leden op serieus werk te maken van de montage van dashcams, en dan het liefst in combinatie met persoonlijke coaching op structurele basis. ,,De uitkomsten van de pilot liegen niet. Als verzekeraar overwegen we transportondernemers die hier serieus mee aan de slag gaan financieel tegemoet te komen. Bijvoorbeeld door korting op de verzekeringspremie in het vooruitzicht te stellen, maar daarover moeten we nog een besluit nemen.”
Lees het complete verhaal deze week exclusief in Truckstar editie 07. Overal verkrijgbaar voor slechts € 4,99.
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie