Korea
| 06:00 | Rik Werner

Reportage: Vrachtwagenchauffeur in Zuid-Korea

Soms is het leven van een Koreaanse chauffeur net als dat van een Nederlander: hard werken, vakmanschap, liefde voor de truck. Maar grote verschillen zijn er ook.

Ingeklemd tussen de machtige buren China en Japan hebben de Zuid-Koreanen zich in enkele decennia tot één van de belangrijkste economische grootmachten ontwikkeld.

Levensstandaard

Verkeerde de levensstandaard  in de jaren ’50 op het peil van een ontwikkelingsland, nu ligt die zeker zo hoog als bij ons. Zuid-Korea behoort tot de industriële wereldtop. Het is tekenend voor de mentaliteit van de bevolking: discipline, hard werken, doorgaan tot aan het gaatje.

Korea

Chauffeurs

Precies hetzelfde geldt voor de Zuid-Koreaanse chauffeurs. Eindeloos lange werkdagen, een meedogenloze concurrentie en, alweer, een geweldige zelfdiscipline hebben een zeldzaam goed presterende generatie opgeleverd. Maar waar het tot voor kort leek alsof de vooruitgang ooit zo ophouden, slaat nu de twijfel toe.

Corruptieschandalen, gezichtsverlies van telefoongigant Samsung voor het oog van de hele wereld, omvallende scheepswerven – tot voor kort leek het vrijwel onmogelijk.

Lees ons exclusieve sfeer- en reisverhaal met chauffeur Park in Truckstar nummer 8. Overal verkrijgbaar voor € 4,99. Koop hem in de winkel of bestel hem hier.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie