Schultz past regels voor testen met zelfrijdende auto’s aan
| 15:37 | Marco Bloem

Schultz past regels voor testen met zelfrijdende auto’s aan

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) past de ontheffingsregels aan zodat vanaf volgend jaar grootschalige testen met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens op de openbare weg mogelijk zijn.

De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) wordt in deze kwestie bevoegd om voor de testritten ontheffing te verlenen.

Het voorstel voor de verruiming van de ontheffingsregels wordt vandaag gepubliceerd. Betrokken sectoren en kennisinstellingen kunnen er de komende tijd op reageren. Het voorstel wordt begin volgend jaar aan de Tweede en Eerste Kamer aangeboden. Als de Tweede Kamer akkoord is met de nieuwe regeling kunnen behalve huidige kleinschalige testen ook grotere proeven starten. 

Voortrekkersrol voor Nederland

Minister Schultz heeft in juni aangekondigd dat zij wil dat Nederland een voortrekkersrol krijgt bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. Aanpassing van de regels is daarvoor een belangrijke stap. Voertuigen die in een treintje kunnen rijden, met elkaar en met verkeerscentrales kunnen communiceren kunnen volgens de minister een positieve bijdrage leveren aan de doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en het milieu. Schultz: “De ontwikkelingen van de zelfrijdende voertuigen gaan snel. Als je de nieuwe technieken in sommige auto’s ziet dan kun je zeggen dat de transitiefase al begonnen is. Nederland is de ideale proeftuin voor grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen. We hebben met onze kennisinstellingen en de automotive-sector veel kennis in huis en een goede infrastructuur om proeven met zelfrijdende voertuigen te faciliteren.”, meldt de minister in een persbericht.

Treintje rijden

Inmiddels hebben zich al diverse partijen gemeld die op de Nederlandse wegen testritten willen uitvoeren met zelfrijdende voertuigen. TNO wil in samenwerking met onder andere DAF, havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland komend voorjaar starten met proeven waarbij vrachtwagens virtueel in een treintje gaan rijden. Transport en Logistiek Nederland organiseert dit najaar samen met Scania een demonstratie van zelfrijdende vrachtwagens.

Testen in Gelderland

De provincie Gelderland en de Wageningen UR verkennen de mogelijkheden voor testen in 2015 met zelfsturende auto’s op de wegen in het gebied tussen Ede en Wageningen dat Foodvalley genoemd wordt. Verder heeft de Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI), een samenwerkingsverband van onder meer de TU Delft, TNO en Toyota, plannen voor testen in 2016.

Het voorstel tot wijziging van het besluit ontheffingsverlening exceptionele transporten voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto is in te zien op deze website.

Bron: Rijksoverheid.nl

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

3 Reacties
  1. Buiten de veiligheid om wat denk je van de werkelegenheid belachelijk voor woorden dit allemaal ! Moeten we allemaal maar thuis gaan zitten alleen de rijken hebben welvaart bij autimatisering . Dit moet gewoon STOPPEN

  2. Kan iemand me aangeven hoe deze ontwikkeling te stoppen. De veiligheid op de Nederlandse wegen is soms al ver te zoeken met de hedendaagse weggebruikers, maar deze ontwikkeling zal weinig goeds brengen.

    In het haven gebied rijden ook onbestuurde voertuigen een traject en deze rijden ook weleens de kade af. Door diverse inhaalverboden in Duitsland kreeg men ook treintjes van vrachtwagens, moet je is nagaan wat een vreselijke ongelukken daardoor zijn ontstaan, bijvoorbeeld tussen Bremen en Hamburg toen deze nog vierbaans was.

    Het verkeer is zo onvoorspelbaar, dit kan niet goed gaan. Duidelijk een geval van geld boven veiligheid en niet wetende hoe het is op de weg. Stop a.u.b. met deze gestoordheid en breng mijn leven niet verder in gevaar!!!!!!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie