Snelheid trucks Britse A-wegen omhoog
| 12:50 | Truckstar Redactie

Snelheid trucks Britse A-wegen omhoog

De Britse regering heeft plannen bekend gemaakt om de maximamale snelheid op enkelbaans A-wegen omhoog te schroeven.

Op dit moment ligt de maximum snelheid voor trucks op enkelbaans A-wegen op veertig mijl per uur, (64 km per uur). Personenauto’s mogen echter zestig mijl per uur rijden, (97 km per uur).

Om gevaarlijke inhaalacties van automobilisten te voorkomen, rijden de meeste chauffeurs harder dan veertig mijl, en de politie staat dit over het algemeen toe. Snelheidscamera’s zijn echter onverbiddelijk.

Sneller transport
Het Britse ministerie van Transport heeft een andere reden om de snelheid voor trucks op te schroeven. Naast het wegnemen van een bron van frustratie voor automobilisten leidt een hogere snelheid ook tot sneller transport, en daarmee efficiënter transport met lagere kosten voor de sector, en minder filevorming.

De bedoeling is om de maximum snelheid voor trucks naar vijftig mijl per uur te brengen, (tachtig km per uur). Maar er zal ook onderzoek gedaan worden naar 45 mijl per uur als maximum snelheid.

De Britse brancheorganisatie Road Haulage Association is blij met de plannen: “De RHA verwelkomt de hogere snelheid-plannen. Het is financieel slim en vanuit milieu-oogpunt een stap vooruit.”

Foto: Voor automobilisten is veertig mijl te langzaam; zij zijn daarom geneigd trucks in te halen, wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden, zeker als de wegen wat aan de smalle kant zijn, zoals hier op de A338 in het zuiden van Engeland.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie