Spanning in Södertälje
| 22:04 | Truckstar Redactie

Spanning in Södertälje

Vandaag, vrijdag 7 september begint bij Scania in Södertälje de finale van de Young European Truck Driver-competitie.

Donderdag zijn de 24 deelnemende chauffeurs uit alle Europese windstreken in Södertälje aangekomen. Truckstar reisde mee met onze Nederlandse kandidaat, Martijn Otter (29), zie foto, en die heeft er zin in.

“Het is prachtig mooi om mee te doen aan de YETD en hier in Zweden, bij Scania in de finale te staan”, zegt Martijn, die als chauffeur voor Jan Hofman uit Vroomshoop rijdt. Hij neemt het vrijdag en zaterdag op tegen 23 Europese collega’s.

Zuinig rijden
Het eerste wedstrijd-onderdeel is een ronde zuinig en defensief rijden op de openbare weg. Dat is geen makkelijk onderdeel. In de truck zit een jurylid en naast de tijd en het brandstofverbruik, worden de deelnemers tevens beoordeeld op hun rijstijl. Defensief, maar doeltreffend en efficiënt rijden is het motto.

Martijn: “Ik heb gisteren nog geoefend en een ronde van zo’n 140 kilometer gereden rond Rotterdam. Met o.a. de Van Brienenoordbrug had ik ook een paar heuvels. Maar tijdens de halve finales was mijn score ook hoog op het zuinig rijden.”

Voordeel
Een voordeel voor Martijn is dat hij dagelijks ook op een Scania rijdt, een G400. Maar een nadeel kan later weer zijn dat zijn G400 een combi is, en geen trekker-oplegger waar de manoeuvreer-oefeningen mee gedaan worden.

Goede voorbereiding
Op een ander vlak heeft hij zich sowieso goed voorbereid: het ladingzekeren. Dit vergt namelijk flink kennis van zaken. “Nadat ik hoorde dat ik door was naar de Nederlandse finale, heb ik meteen twee boeken daarover besteld, en ben ik gaan studeren”, zegt Martijn.

En ook voor het onderdeel ‘Fire and Rescue’ heeft hij de nodige voorbereiding achter de rug: “Ik ben naar de brandweer in mijn woonplaats Vroomshoop geweest. Daar hebben ze me vanalles uitgelegd en geleerd.”

Martijn maakt dus een goede kans om in de prijzen te vallen, temeer omdat hij in Assen het hoofd koel wist te houden, en al eerder meedeed aan de YETD. Dit is zijn vierde keer zelfs, maar nog niet eerder stond hij in de Europese finale.

Enorme eer
“Dat is echt een enorme eer”, zegt hij. “Om hier te zijn in Zweden en met zo’n evenement mee te doen, geweldig! Ik ben heel erg gemotiveerd en vind wedstrijden sowieso mooi”, aldus Martijn. Helemaal ontspannen oogt hij echter niet, zo aan de vooravond van de finale, maar dat zal hem de komende twee dagen scherp houden.

Tijdens de YETD lees je hier op Truckstar.nl meer over het wedstrijdverloop en de score van Martijn. Ook de Belgische kandidaat, Tom Boudewijns zullen we volgen.

Tevens kun je op de speciale YETD-website de laatste resultaten en foto’s zien, plus vanaf 11:00 op zaterdag de laatste drie afvalrondes met de uiteindelijke winnaar.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie