TLN-actie tegen verhoging accijns
| 16:39 | Truckstar Redactie

TLN-actie tegen verhoging accijns

Transport en Logistiek Nederland (TLN) voerde vandaag in Den Haag actie tegen de geplande verhoging van de accijns op diesel.

Per 1 januari 2014 wordt de diesel 4 cent per liter duurder – een accijnsverhoging van 3 cent en 1 cent inflatiecorrectie. TLN wil af van de accijnsverhoging en voerde daarom actie op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag.

Politici en omstanders werden uitgenodigd om aan het ‘Rad van Accijns’ te draaien en een ontbijtje te eten in de stijl van het land dat profiteert van de accijnsverhoging in Nederland.

Droge boterham versus luxe broodjes

Want het zullen volgens TLN vooral de buurlanden zijn die profiteren van de accijnsverhoging, want daar zal steeds vaker en meer getankt gaan worden. Het Nederlandse ontbijt was daarom een droge boterham. Het Luxemburgse ontbijt bestond echter uit een luxe chocoladebroodje, het Duitse ontbijt uit een Berliner Bol en het Belgische ontbijt uit een Luikse Wafel.

In het buitenland tanken, is een fortuin schenken

‘In het buitenland tanken, is een fortuin schenken’, zo is de slogan van TLN bij deze actie. De accijnsverhoging zal voor het Nederlandse transport een lastenverzwaring van 113 miljoen euro betekenen.

Herstel niet de kop in drukken

TLN voorzitter Arthur van Dijk zegt dan ook: “Ondernemers werken keihard om uit de crisis te komen. Dit herstel moet je stimuleren en niet de kop indrukken. Ik roep het kabinet op om niet alleen in het belang van de sector Transport en Logistiek de accijnsverhoging te schrappen, maar voor alle ondernemers die hard worden getroffen en hun concurrentiepositie in Europa zien verzwakken.”

De Nederlandse schatkist ontvangt jaarlijks zo’n 3,5 miljard euro aan accijnsinkomsten uit diesel. Uit recent onderzoek van TLN blijkt echter dat het Rijk jaarlijks ongeveer 250 miljoen euro aan accijnsinkomsten misloopt, doordat nu ongeveer de helft van alle transportondernemers regelmatig in het buitenland tankt. Daar komen naar verwachting in 2014 nog eens enkele tientallen miljoenen euro’s aan gemiste inkomsten bij, doordat het voor ondernemers steeds lucratiever wordt om in het buitenland te gaan tanken. Bijna veertig procent van alle ondernemers die nu nog niet in het buitenland tankt, overweegt dit mogelijk vanaf 2014 wel te gaan doen. 

Vandaag werd in de Tweede Kamer gesproken over het Belastingplan 2014. TLN voerde daarom voorafgaand aan dit overleg actie.

Foto: CDA’er Pieter Omtzigt draait aan het rad van accijns, met in de witte jas TLN-voorzitter Arthur van Dijk. (TLN)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie