TVM waarschuwt voor nieuwe vorm oplichting
| 17:16 | Truckstar Redactie

TVM waarschuwt voor nieuwe vorm oplichting

Criminelen doen zich voor als inkoper

Transportverzekeraar TVM waarschuwt transportbedrijven voor een nieuwe vorm van oplichting. Hierbij stelen criminelen goederen door zich voor te doen als inkoper van een groot bedrijf. De verzekeraar adviseert daarom om strikt de instructies in te volgen die in vrachtbrieven worden. Zo kunnen transporteurs niet aansprakelijk gesteld worden voor diefstal.

Werkwijze

Malafide partijen doen zich bij deze vorm van oplichting voor als inkoper van een bekende en gerespecteerde onderneming. Ze bestellen daarbij op naam van dat bedrijf en de verkopende partij seint een vervoersbedrijf in voor de levering. De oplichters vragen vervolgens rechtstreeks aan het vervoersbedrijf om de spullen op een ander adres of aan een ander persoon af te geven. Pas na het verstrijken van de betalingstermijn wordt het voor zowel verkoper als vervoerder duidelijk dat de goederen zijn gestolen en dat de ‘inkoper’ met de noorderzon is vertrokken.

Gevolgen voor de vervoerder

Een chauffeur is verplicht om zijn lading af te leveren bij de partij die op de vrachtbrief staat omschreven. In dit geval dus bij het bedrijf waar de oplichter zegt te werken. De chauffeur handelt dan volgens het CMR-verdrag: het verdrag tussen Europese landen voor het vervoer van goederen over de weg. Wijkt hij af van de instructies in zijn vrachtbrief, dan kan het vervoersbedrijf aansprakelijk worden gesteld voor diefstal. 

Wat kun je doen?

TVM geeft een aantal tips aan bedrijven, planners en chauffeurs om deze vorm van oplichting te voorkomen. Blijf bijvoorbeeld extra alert op vreemde e-mailadressen, afleveradressen en instructies. Verder is het in alle gevallen belangrijk je te houden aan instructies in de vrachtbrief. Accepteer van niemand anders dan je opdrachtgever instructies om goederen op een andere plaats of aan een ander persoon af te leveren. In geval van twijfel kan een dubbele check veel ellende voorkomen. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie