Uitdagend lesprogramma bij DAF museum
| 14:37 | Truckstar Redactie

Uitdagend lesprogramma bij DAF museum

Zelf een truck samenstellen. Dat kunnen jongeren sinds kort in het Trucknasium van het DAF Museum.

Op 17 mei opende het DAF Museum het Trucknasium: een compleet en uitdagend lesprogramma rondom mobiliteit, duurzaamheid en veiligheid. Het Trucknasium richt zich op tweede- en derdeklassers VMBO-t, HAVO en VWO met als doel hen in automobieltechniek te interesseren.

Zorgwekkend
En dat lijkt nodig, gezien een recent onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken. Het tekort aan technische medewerkers loopt alleen volgend jaar al op tot 63.000. “Voor de technologieregio Eindhoven is dat een zorgwekkende ontwikkeling”, aldus Hans Staals, vicevoorzitter van het DAF Museum. “Mede daarom is het Trucknasium ontwikkeld”.

Lesprogramma
Het interactieve programma start met een lesmodule ‘Vervoer en Logistiek’ op school. Na deze voorbereidende les bezoekt een klas het Trucknasium in het DAF Museum in Eindhoven. Daar gaan leerlingen in kleine groepjes aan de slag met vijf modules: ‘Samenstellen van een vrachtwagen’, ‘Meten van de rolweerstand’, ‘Meten van de luchtweerstand’, ‘Ontwerpen van een cabine’ en ‘Veiligheidssystemen’.

Enthousiast
Ton Cox, operationeel manager van het museum, is een maand na de officiële opening dik tevreden over het verloop van het Trucknasium. “De reacties zijn erg enthousiast en we hebben inmiddels 30 scholen voor het programma ontvangen. Jongeren bedenken de meest originele ideeën, bijvoorbeeld tijdens het ontwerpen van een cabine. Zo gaan de jongens dikwijls voor een biljarttafel in de cabine, terwijl de dames de voorkeur aan een jacuzzi geven!”

Deelname
Voor de kosten hoeft een school deelname niet te laten. Het tarief ligt slechts op €60,- per groep. Dat is inclusief de lesbrief voor de voorbereidende module op school, een rondleiding door het DAF Museum en een glaasje fris. Meer informatie is beschikbaar op de website van het DAF Museum.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie