Veel faillissementen derde kwartaal
| 12:55 | Truckstar Redactie

Veel faillissementen derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2012 zijn 146 bedrijven in de transportsector failliet gegaan.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2011 gingen in het derde kwartaal slechts 69 transportbedrijven failliet.

Dat betekent meer dan een verdubbeling. In de eerste drie kwartalen van 2012 zijn inmiddels 376 bedrijven failliet gegaan. Dat is al meer dan de 343 bedrijven van heel 2011.

Omzetontwikkeling wel positief
Interessant detail is dat de omzetontwikkeling in het wegtransport in het derde kwartaal wel licht gestegen is. Werk is er dus wel in het wegtransport. Veel bedrijven kunnen echter niet concurreren tegen de concurrenten die gebruik maken van de lage lonen-chauffeurs uit het voormalige Oostblok, zo lijkt. Andere factoren zijn bijvoorbeeld de dure diesel en het feit dat sommige deelsectoren in het wegtransport het moeilijk hebben.

Vanwege de vastgelopen woningmarkt hebben verhuisbedrijven het moeilijker gekregen, net als transportbedrijven in het bouwmaterialenveroer. Koeriersbedrijven daarentegen deden goede zaken. Zij profiteren van toenemende online verkopen.

Ook expediteurs in het transport deden goede zaken. De omzet van de luchtvaart steeg in het derde kwartaal met bijna negen procent, vergeleken met een jaar eerder. De binnenvaart had juist weer minder volumes te vervoeren, waardoor daar de omzetten licht daalden.

Foto: Niet voor ieder transportbedrijf was er licht aan het einde van de tunnel in het derde kwartaal van 2012.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie