Conjunctuurpeiling
| 08:20 | Rik Werner

Vertrouwen transportondernemers op hoogste punt in 10 jaar

Het vertrouwen van transportondernemers heeft het hoogste punt in 10 jaar bereikt. Dat blijkt uit de meest recente conjunctuurpeiling van Transport en Logistiek Nederland.

Met name de bedrijvigheid in het internationale goederenvervoer viel een stuk hoger uit dan eerder voorspeld. Transportbedrijven profiteerden van de sterke volumegroei in de Nederlandse goederenexport in februari.

Goede voorspellers

Waar in het verleden is gebleken dat de transportondernemers goede voorspellers van economische groei zijn, verliep het eerste kwartaal drukker dan ze hadden durven voorspellen. ,,Driekwart van alle ondernemers is positief over de toekomst. Nu moeten we de sector gezamenlijk ondersteunen om dat vertrouwen ook om te zetten in groei”, geeft Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, aan.

Uitstekend eerste kwartaal

Het eerste kwartaal van 2017 was voor de sector uitstekend, meldt TLN. ‘Qua bedrijvigheid het beste ‘eerste’ kwartaal sinds 2007’. Terwijl de binnenlandse bedrijvigheid daalt, stijgt de internationale bedrijvigheid. Dit is, aldus de conjunctuurpeiling, voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2015. De transport- en logistieksector profiteerde van de sterke exportgroei van goederen in februari 2017. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide het exportvolume deze maand met 8 procent.

Omzetniveau gelijk, winstniveau lager

Het omzetniveau blijft gelijk aan die van het voorgaande kwartaal. Net als bij het niveau van de bedrijvigheid zien we ook een daling van het omzetniveau bij binnenlandse activiteiten en een stijging bij internationale activiteiten. Het winstniveau daalt licht. Volgens een groot aantal ondernemers zijn de prijzen nog steeds onder de maat. Ondanks een stijging van het prijsniveau naar het hoogste punt in 6 jaar, is 70 procent van de ondernemers niet tevreden over de huidige hoogte van de prijzen.

Minder faillissementen

Het eerste kwartaal 2017 telt minder faillissementen van transportbedrijven. Volgens het CBS werden 21 transportbedrijven failliet verklaard. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar is het aantal faillissementen van transportbedrijven met 30 procent gedaald.
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie