Volumes stijgen, tarieven blijven achter
| 12:00 | Korneel Luth

Volumes stijgen, tarieven blijven achter

Terwijl de volumes in het wegtransport stijgen, blijkt er van prijsherstel geen sprake.

Dat valt op te maken uit de conjunctuur-enquête over het derde kwartaal van branche-organisatie TLN.

“Er is nog onvoldoende reden tot juichen. Prijzen en winst geven nog steeds reden tot zorg”, aldus TLN in een persbericht dat verder schrijft over ‘voorzichtig optimisme’.

Iets klopt er niet

Al geruime tijd trekken de volumes over de hele linie aan. Een sterk prijsherstel blijft echter uit. “Hier en daar is sprake van inflatiecorrectie, maar over het algemeen houdt het niet over”, zo vat TLN het sentiment onder transportondernemers samen.

Het lijkt er sterk op dat een bepaalde factor het spel van vraag en aanbod verstoort. Wanneer de vraag naar iets aantrekt – in dit geval de vraag naar transport, zoals te zien is aan de stijgende volumes – zou de prijs van dat transport ook omhoog moeten gaan.

Maar dat gebeurt niet. Ongetwijfeld is de oneerlijke concurrentie door de aanwezigheid van Oost-Europese goedkope lonenchauffeurs hier de oorzaak van.

Vertrouwen in de toekomst beter

Het vertrouwen in de toekomst is echter wel gestegen. Transportondernemers zien namelijk de bezetting, liquiditeit en hun concurrentiepositie verbeteren. Liquiditeit is de mate waarin een onderneming voldoende liquide middelen (geld) tot haar beschikking heeft om op korte termijn (enkele maanden) aan haar betalings- en aflossingsverplichtingen te voldoen. Dat betekent echter nog niet dat de meeste transportbedrijven goede financiële reserves hebben.

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

1 Reactie
  1. Het komt niet door de gekope oost europese truckers. Het komt door de op geld beluste bazen, die over de rug van anderen zo veel mogelijk binnen willen harken.Echt het zal een werkgever een rotzorg zijn of er nu een nederlander of rus op zijn auto zit, als hij maar zo veel mogelijk verdient.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie