Volvo presenteert Euro 6-motor
| 14:03 | Truckstar Redactie

Volvo presenteert Euro 6-motor

Volvo presenteert haar eerste Euro 6-motor.

Het gaat om de D13-motor in 460 pk-uitvoering, die momenteel in Euro 5-uitvoering in een derde van alle Volvo-trucks ligt.

“De eerste trucks met de nieuwe motor worden in het voorjaar van 2013 geleverd”, aldus Mats Franzén, Manager Engine Strategy and Planning bij Volvo Trucks. Dit zal de opvolger van de FH zijn.

Bescheiden vraag
De vraag naar Euro 6 is echter nog bescheiden, zo zeggen ze bij Volvo. De reden is de kostprijs. Een Euro 6-motor is een ingewikkelder stuk techniek dan een Euro 5-motor. Alleen de subsidies die in sommige landen bestaan maken de investering interessant.

Het is daarom moeilijk in te schatten hoeveel vraag er de komende anderhalf jaar zal zijn naar Euro 6-trucks, erkent Franzén. Maar hij zegt ook: “door onze populaire motor aan te bieden als Euro 6, komen we tegemoet aan de wensen van een groot gedeelte van onze klanten.”

Beproefde techniek
De Euro 6-D13 is gebaseerd op de beproefde en geteste Euro 5-motor van Volvo. De nieuwe motor is net als het vorige model een zescilinder lijnmotor met pompverstuivers en SCR-uitlaatgasbehandeling (Selective Catalytic Reduction, ofwel AdBlue). Om te voldoen aan de nieuwe emissievereisten worden verder EGR-uitlaatgasrecirculatie en een dieseldeeltjesfilter (DPF) toegepast. Volvo Trucks heeft deze systemen al enige jaren gebruikt in de VS en Japan. In vergelijking met Euro 5 is de emissie van stikstofoxiden met 77 procent teruggebracht en de uitstoot van deeltjes gehalveerd.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie