Volvo Road Cruiser komt naar Assen
| 16:33 | Truckstar Redactie

Volvo Road Cruiser komt naar Assen

Er komt nog een extreme truck vanuit Scandinavië naar Assen: De waanzinnige Volvo FH16 700 Roadcruiser koelcombi van transportondernemer Ralf Ekdahl.

Ekdahl is geen onbekende op het Truckstar Festival. In 2009 was hij met een groepje van zijn chauffeurs aanwezig op de paddock met twee schitterende klassieke Volvo F89’s.

Jubileum-truck
Dit jaar komt Ekdahl met een truck van een heel andere orde: zijn FH16 700 Road Cruiser showtruck. Dit is een acht-assige koelcombi van 24 meter lang en 4,5 meter hoog. De auto is een idee van Ekdahl zelf om het 45-jarig jubileum van het bedrijf te vieren. Het idee ontstond in 2009; een jaar later, in augustus 2010 was de auto klaar.

Speciaal transport
Aangezien de auto in de meeste landen enigszins bovenmaats is, heeft het transport van Zweden naar Assen behoorlijk wat voeten in de aarde. Vergunningen voor de hoogte zijn in Duitsland lastig te verkrijgen, en daarom wordt de truck niet vanuit Göteborg naar Kiel verscheept. Dit gebeurt overigens wel met de felgroene hybride racetruck van Boije Ovebrink, de Mean Green, die ook op het festival – in actie – te zien is.

Hoogtetransport
Volvo Trucks Zweden bedacht voor de Road Cruiser een ander plan: De truck wordt vanaf Göteborg verscheept naar Gent. Volvo Nederland vangt de truck daar op, en laat deze vervolgens onder speciaal transport-begeleiding naar Assen rijden. Maar ook in Nederland en België is de hoogte een uitdaging, en zijn vergunningen nodig, evenals een route, net als bij ‘gewone’ hoogtetransporten.

Opbouw
Ekdahl heeft bij de opbouw kosten noch moeite gespaard. De truck en de aanhanger werden besteld, afgeleverd en vervolgens naar Finland gestuurd waar VAK de opbouw verzorgde. In het vroege voorjaar van 2010 was de truck weer in Zweden waar een groot team van specialisten aan de slag ging met het bijzondere ontwerp en de uitwerking daarvan. 

Op de Volvostand
Tijdens het Truckstar Festival zal de Road Cruiser van dichtbij te zien zijn op de Volvo-stand. Ekdahl is inmiddels al een aantal truckshows en festivals afgeweest, zoals Truckfest 2011 in Peterborough, Engeland, en verschillende shows in Scandinavië. Hier ontving de truck ook al verschillende prijzen, zoals in categorieën variërend van beste lak, beste stukgoedauto en beste auto totaal tijdens de prestigieuze Nordic Trophy op Lastbil 2010 in Elmia en de Scandinavian Truck Trophy.

Ekdahl runt een groot transportbedrijf in Zuid-Zweden met het hoofdkantoor in Malmö. Het bedrijf, Ekdahls Åkeri, werd in 2010 uitgeroepen tot transportbedrijf van het jaar in Zweden.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie