Voorbeeld voor andere gemeenten
| 13:49 | Truckstar Redactie

Voorbeeld voor andere gemeenten

Zo kan het ook: een beveiligde truckparking in Linschoten voor chauffeurs en eigenrijders uit het dorp.

In Linschoten heeft de Stichting Chauffeurs Linschoten (SCL) op 6 januari op feestelijke wijze een nieuwe, beveiligde truckparking in gebruik genomen. Chauffeurs kunnen hun trucks nu veilig parkeren, en in Linschoten heeft men geen last meer van geparkeerde trucks op de openbare weg.

De grond voor de parking werd ter beschikking gesteld door de gemeente Montfoort, waar Linschoten onderdeel van is, en de parking werd aangelegd, en wordt beheerd door de SCL. Chauffeurs tekenen een contract, krijgen een parkeervak toegewezen, moeten zich aan enkele regels houden en ze krijgen een afstandsbediening voor het hek.

Probleem in veel gemeenten
In veel gemeenten in Nederland is er geen goede parkeergelegenheid voor trucks en wil men tegelijk geen geparkeerde trucks op de openbare weg. Het voorbeeld van Linschoten laat zien dat oplossingen gevonden kunnen worden, hoewel het in Linschoten ook niet helemaal vanzelf ging.

Belofte
Want in de jaren zeventig kwam er vanuit de toenmalige gemeente Linschoten al het verzoek trucks niet langer in de bebouwde kom te parkeren. Een belofte uit die tijd, een parkeerterreintje voor trucks op een nieuw bedrijventerrein, werd uiteindelijk nu pas nagekomen.

Het parkeerterreintje van toen is er namelijk nooit gekomen. Maar de afgelopen jaren vonden de chauffeurs wel gehoor bij enkele raadsleden. Hun advies was dat de chauffeurs zich het beste konden verenigen, en zo werd in 2007 de Stichting Chauffeurs Linschoten opgericht.

De wethouders van de gemeente moesten vanaf dat moment erkennen dat de chauffeurs een serieuze partij vormden. Er werd een goed plan gemaakt, waarbij ook de provincie, het waterschap en een aantal andere deskundigen werden betrokken, en de gemeente raakte enthousiast.

Enkele omwonenden hebben de uitvoering van het plan vervolgens nog weten te vertragen. Uiteindelijk is er zelfs een rechtszaak geweest. Op 1 april 2011 werden alle bezwaren echter van tafel geveegd en kon de aanleg beginnen.

Klik hier voor de website van de parking en de SCL.

Foto: De eerste trucks staan tijdens de aanleg van de parking al veilig achter een groot hek.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie