Vragen over Oostblok-lesniveau
| 17:10 | Truckstar Redactie

Vragen over Oostblok-lesniveau

De Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen heeft in Brussel aan de bel getrokken over het vermeende lage opleidingsniveau van onze Oostblok-collega’s.

Van Dalen uitte zijn bezorgdheid aan de Europese Commissie: “Al langere tijd ontvang ik vragen en opmerkingen over de toepassing van de Richtlijn Vakbekwaamheid Wegvervoer, met name in Hongarije. Die lijkt volstrekt onder de maat en zorgt mogelijk voor onveilige situaties op de weg. Ik wil dat de Europese Commissie dit snel uitzoekt”, aldus van Dalen.

Van Dalen krijgt met regelmaat berichten over ‘rijopleidingen’ in onder andere Hongarije, waarbij een rondje met een veertig-tonner over de parkeerplaats voldoende lijkt voor het vakbekwaamheidsdiploma internationaal chauffeur.

350 euro
“Het internationaal chauffeursdiploma kan worden bemachtigd door twee weken op de computer een serie simulatieritten te maken, zo is mij verteld. Voor 350 euro zou iedereen daar aan dat diploma kunnen komen en dan zwaaien de poorten naar geheel Europa open. Dat vervalst de concurrentie enorm. En het gaat om zware vrachtwagens op de openbare weg. Met alle risico’s voor de verkeersveiligheid!”, aldus Van Dalen.

Hij vervolgt: “Het moet niet kunnen dat een ritje op een parkeerplaats en twee simulatorritten voldoende zouden zijn om te voldoen aan de vereisten van de Richtlijn Vakbekwaamheid Wegvervoer. Snel onderzoek door de Commissie is nodig, en rapportage aan het Europees Parlement over de bevindingen. En als de Commissie schendingen constateert in Hongarije, dan moeten alle noodzakelijke stappen genomen worden om correcte toepassing van de Richtlijn in Hongarije direct af te dwingen.”

Foto: Peter van Dalen achter het stuur van een truck.

2 Reacties
  1. Weinig feiten en des te meer tendentieuze berichtgeving over dit onderwerp.

    Ik heb voor 150 euro mijn chauffeurs diploma gehaald (de kosten van het theorie examen, boeken heb ik 2e hand gekocht en weer verkocht). Dat maakt het toch niet minder waard van iemand die een cursus van 1000 euro heeft gevolgd?

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie