VW neemt Scania definitief over
| 13:51 | Korneel Luth

VW neemt Scania definitief over

Na enkele maanden van spanning is nu duidelijk geworden dat Volkswagen Scania geheel overneemt.

Volkswagen maakte vandaag, dinsdag 13 mei, bekend dat het nu, na het verlengen van haar bod van 200 kroon per aandeel, 90,47 procent van alle Scania-aandelen in handen heeft. Dit is bijna een half procent meer dan de negentig procent die men volgens de Zweedse wet moet hebben om de volledige controle over een bedrijf te verkrijgen. Bovendien heeft VW nu 96,26 procent van het stemrecht bij Scania.

Integratie

“We kunnen nu de volgende logische stap zetten, in lijn met onze eerdere stappen, om de integratie van Scania, MAN en Volkswagen bedrijfsvoertuigen vorm te geven”, aldus VW’s CEO Martin Winterkorn tijdens een jaarlijke aandeelhoudersvergadering in Hannover. Hoever die integratie zal gaan is echter nog volledig onduidelijk. De verwachting is dat VW vooral op het gebied van assen en elektrische systemen samenwerking zal forceren.

Wel duidelijk is dat VW harde garanties heeft gegeven wat betreft banen, productiefaciliteiten en ontwikkeling in Zweden. Die zullen behouden blijven, evenals het merk alszodanig.

Zweeds pensioenfonds Alecta

De volledige overname werd mogelijk nadat het Zweedse pensioenfonds Alecta besloot haar 2,04 procent aan Scania-aandelen op te geven en te verkopen aan VW. Daarmee kwam het fonds terug op een eerdere beslissing de aandelen niet te verkopen.

Met de overname van Scania door VW komt een einde aan een spannende periode voor Volkswagen en voor Scania. Die laatste ziet een nog hechtere samenwerking met VW en een gedwongen samenwerking met MAN echter niet zitten en hoopte – tot op zekere hoogte – als onafhankelijke truckbouwer te kunnen blijven voortbestaan.

Grote VW-ambities

Voor VW was er echter veel aan gelegen Scania helemaal binnenboord te krijgen. Volkswagen wil aartsrivaal Daimler naar de kroon steken op bedrijfswagengebied en heeft Scania daarbij nodig.

Bovendien kon er tot nu toe slechts op beperkte schaal samengewerkt worden tussen MAN en Scania. Nu kan er meer gebeuren en dat is noodzakelijk voor VW om weer iets terug te verdienen op de miljarden die geïnvesteerd zijn in het verkrijgen van alle Scania-aandelen de afgelopen jaren.

Weinig enthousiasme vanuit Scania-hoek en Zweden

Veel Scania-fans en chauffeurs, en veel Zweden zitten echter absoluut niet op te wachten op verdere samenwerking met VW en MAN. Zij houden hun hart vast wat er nu met het Zweedse prestigemerk gaat gebeuren.

In Zweden is inmiddels een beetje een nationaal trauma ontstaan. Het feit dat Scania nu in Duitse handen is gevallen voelt voor veel Zweden als een nationaal verlies. 

Lees ook:

VW verlengt bod Scania

Bod Volkswagen op Scania-aandelen verworpen

VW maakt truck-ambities niet waar

3 Reacties
  1. Jammer voor zo’n sterk merk als Scania gaat vast de zelfde kant op zoals VW nu met de personen auto’s doet.
    Nog even afwachten maar denk dat mijn volgende truck maar een Actros of een Volvo word

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie