Waarschuwingen over de bak
| 11:44 | Truckstar Redactie

Waarschuwingen over de bak

In Duitsland worden chauffeurs sinds een tijdje over de bak gewaarschuwd voor werkzaamheden.

De versmalde rijstroken en verlaagde maximum snelheid in een baustelle verhogen het risico op files en ongelukken. In vier Duitse deelstaten worden chauffeurs daarom sinds een tijdje – als proef – in verschillende talen gewaarschuwd over de 27 MC-bak.

De drukke deelstaat Nordrhein-Westfalen was de eerste die begon met waarschuwen over de bak. Na anderhalf jaar zeggen de initiatiefnemers dat de proef een succes is, zo schrijft de Deutsche Verkehrs-Zeitung.

Plezierige vrouwenstem
Een plezierig klinkende vrouwenstem spreekt chauffeurs op 350 meter voor het begin van de werkzaamheden toe: ‘Achtung Gefahrenstelle!’ Deze waarschuwing kan in meer dan twintig talen uitgezonden worden en bereikt zo gelijktijdig Duitse, Poolse, Nederlandse en andere chauffeurs.

“Wij merken een duidelijke afname van het aantal ongelukken”, zegt Michael Höhne van de deelstaat Nordrhein-Westfalen. “Chauffeurs gaan merkbaar eerder op de juiste strook rijden.”

Positief
“En van de chauffeurs zelf horen wij alleen maar positief commentaar op het systeem.” De afname in ongevallen is natuurlijk niet alleen goed voor de chauffeurs zelf. Ook de wegwerkers zijn er bij gebaat, aangezien zij degenen zijn die het meeste gevaar lopen.

Dit jaar zijn er tot nu toe elf ongelukken met vrachtwagens geweest in baustellen waarbij gewonden zijn gevallen; een duidelijke afname vergeleken met de 24 van het jaar ervoor.

Andere deelstaten die het systeem gebruiken zijn: Bayern, Hessen en Sachsen. Niedersachsen, Brandenburg en Badem-Würtemberg zullen snel volgen. Overigens zal het systeem ook toegepast worden op andere gevaarlijke punten, en als reddingsdiensten voorbij komen.

“Wij hebben onderzocht en vastgesteld dat bijna alle buitenlandse chauffeurs in Duitsland de bak aan hebben tijdens het rijden”, zegt Gerhard Baumbach van B&E Nachrichtentechnik, het bedrijf dat de techniek ontwikkeld heeft. Dit verklaart uiteraard het succes.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie