Wendbare Volvo FM's voor Jongeneel
| 12:59 | Korneel Luth

Wendbare Volvo FM’s voor Jongeneel

Twee wendbare nieuwe Volvo FM motorwagens voor Jongeneel Transport.

Jongeneel Transport heeft onlangs twee bijzondere nieuwe Volvo FM 420’s in gebruik genomen. Het gaat om twee keurig afgewerkte 8×2 tridem motorwagens met de Globetrotter LXL-cabine.

De auto’s hebben een tankopbouw voor het vervoer van gassen en een volledige ADR-uitrusting.

“De nieuwe Volvo’s zijn identiek uitgevoerd en worden ingezet voor het koolzuurtransport van onze klant Linde Gas Benelux. De trucks zijn voorzien van een tien-tons vooras en geschikt voor een totaalgewicht van 37 ton”, aldus Ard Jongeneel, die samen met zijn broer Ruud de directie voert.

Hoog nuttig laadvermogen en super wendbaar

“De nieuwe Volvo’s FM zijn een vervanging binnen het wagenpark. De trucks hebben drie gestuurde assen wat ze zeer wendbaar maakt, en door de 8×2 configuratie is een hoog nuttig laadvermogen onstaan. Voor onze klant resulteert dit in een hogere tonkilometerprestatie. Vanuit de haven in Rotterdam verzorgen we de aanvoer van koolzuur naar onder meer tuinders, frisdrankfabrikanten, ziekenhuizen, laboratoria en staalfabrieken. De hele Benelux is ons verzorgingsgebied.”

Veiligheid staat voorop bij dit soort specialistisch werk. Er is daarom gekozen om de trucks van alle beschikbare opties op dat gebied te voorzien: Adaptive Cruise Control (ACC), Forward Collision Warning en Lane Changing Support. Daarnaast hebben de trucks bijvoorbeeld LED-werklampen, LED-achteruitrijlichten in combinatie met een front- en achterzicht camera, dynamische bochtverlichting en BI-Xenon koplampen waarbij ook het grootlicht uit Xenon-lampen komt.

Ard Jongeneel: “We hebben het over transport van gevaarlijke stoffen en dan kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Het zijn uiteindelijk de mensen die het werk voor je doen. De nieuwe trucks hebben een Globetrotter XL-cabine, de meest ruime cabine die we konden kiezen, waardoor de chauffeurs zo comfortabel mogelijk kunnen werken.”

Volvo Gold Contract

Jongeneel Transport heeft voor de nieuwe trucks bovendien een Volvo Gold Contract afgesloten. Dat garandeert honderd procent beschikbaarheid. De Volvo FM is daarom uitgerust met de geavanceerde communicatie-eenheid Telematic Gateway, die continu waakt over de essentiële onderdelen van de truck. Daardoor is het mogelijk proactief het onderhoud te plannen.

De optie ‘Connectiviteit’ in een Volvo Gold Contract biedt medewerkers van Volvo Group Truck Center de mogelijkheid om de truck tussen de geplande onderhoudsmomenten te volgen. Cruciale slijtage delen zoals de dikte van remvoeringen, de dikte van de koppelingsplaat en bijvoorbeeld de actuele conditie van het luchtdrogerpatroon of de accu’s zijn daardoor continu inzichtelijk. Indien de standtijd van de onderdelen niet voldoende is om het volgende geplande servicemoment te halen, dan wordt direct contact opgenomen om de truck kort uit te plannen op een moment dat het beste uitkomt. Dat leidt tot een efficiënter werkplaatsbezoek en een hogere beschikbaarheid van de truck.

Ard Jongeneel: “Wij willen ons volledig kunnen concentreren op onze transportactiviteiten. Het Volvo Gold Contract voorziet in die behoefte. We kunnen ons geen stilstand veroorloven en wanneer het onverhoopt wel mocht voorkomen, dan willen we dat het direct en goed wordt opgelost, zonder eerst te moeten steggelen over het hoe, wat, waar en waarom. Het is een goed teken dat we er tot nu toe nog geen gebruik van gemaakt is.”

Jongeneel Transport is in 1956 gestart door de grootvader van Ard en Ruud Jongeneel. De onderneming is gevestigd in Valkenburg (Zuid-Holland) en heeft een wagenpark van circa 110 eenheden. Met die trucks wordt vloeibare (propaan en LNG) vervoerd, en cryogene gassen (koolzuur en stikstof). De twee nieuwe FM’s werden afgeleverd door Volvo Group Truck Center Rijnsburg.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie